Manduka Prolite Yogamat Review

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

De Manduka Prolite yogamat is wat betreft kwaliteit en comfort vergelijkbaar met zijn grote broer de Manduka Pro. Vergelijkbaar wil zeggen je geniet van nagenoeg dezelfde mate van comfort bij gebruik en duurzaamheid en grip als de Manduka Pro serie.

Het verschil zit ‘m in de iets mindere lengte, breedte en dikte. De Prolite versie is overigens beduidend lichter.

Deze mat is een prima alternatief voor yogi’s die de Manduka Pro te zwaar vinden. Laten we de Manduka Prolite wat nader bekijken.

Verschillen Manduka Prolite en Manduka Pro

Manduka Prolite YogamatManduka Pro Yogamat
Standard
Lengte180 cm180 cm
Breedte61 cm66 cm
Dikte47 mm6 mm
Gewicht1.9 kg3.4 kg
Lange variant
Lengte200 cm216 cm
Breedte61 cm66 cm
Dikte47 mm6 mm
Gewicht2.2 kg4 kg

Kijken we naar de standaard variant dan zien we dat de Prolite Serie 1.7 mm minder dik is dan de Pro Serie.  Houd er rekening mee dat je hierdoor toch iets inlevert qua comfort. De mindere dikte vertaalt zich aan de andere kant dat de Prolite maar 1.9 kg weegt. 

Kijken we naar de lange variant van beide yogamatten dan zien we dat de Manduka Pro serie zich onderscheid met grotere afmetingen qua lengte, breedte en dikte. De mat is daardoor circa 2x zwaarder dan de Prolite serie. De afmetingen van de Prolite daarentegen komen min of meer overeen met de meeste gangbare yogamatten. Alhoewel de 200cm toch net iets langer is dan de gebruikelijke afmeting van 180 cm. Ook zien we dat de Manduka Prolite yogamat maar 61 cm is vergeleken met de 66 cm breedte van de Manduka Pro mat.

Duurzaamheid, garantie en celstructuur

Net als zijn grote broer is ook de Manduka Prolite yogamat gemaakt om heel lang mee te gaan. Ook bij deze mat wordt er bij zorgvuldig gebruik een levenslange garantie afgegeven. De mat is gemaakt van PVC-materiaal.

Dit heeft overigens geen invloed op de grip van de mat. Want de mat is voorzien van een speciale bovenlaag waardoor de grip gehandhaafd blijft, ook bij vocht of transpiratie.

Grip en Dikte

De mat voelt niet plakkerig aan. Er wordt er gemeld dat de mat in het begin soms glad aanvoelt, anderen hebben daar weer geen last van en zeggen van meet af aan een zeer goede grip te ervaren. Overigens wordt er aangeraden de mat een zoutbehandeling te geven voor gebruik.

Is er sprake van een hoge mate van zweet bij de oefeningen dan wordt er sowieso bij de Manduka yogamatten het gebruik van een yogamat handdoek aangeraden.

De mat heeft een gesloten celoppervlak, dit betekent dat vuil en bacteriën de mat niet kunnen doordringen. Vanwege het gesloten celoppervlak kan de mat makkelijk worden schoongemaakt. Je kan hier ook de manduke spray voor gebruiken.

Verschillende lengtes en gewicht

De Manduka Prolite yogamat is net als de Manduka Pro ook verkrijgbaar in twee maten: een normale en een lange uitvoering. Zie bovenstaand tabel voor de afmetingen. Vind je de Manduka Pro met zijn 216 cm net iets te lang, dan is de prolite versie met een lengte van 200 cm een goede optie. De Manduka Prolite is rond de 2kg en daardoor makkelijker mee te nemen vergeleken met de Pro versie.

Meningen van kopers van de Manduka Prolite Yogamat 

De reacties van kopers op Amazon zijn ronduit positief. De goede grip wordt veel benadruk. Er zijn enkele kopers die zeggen dat de grip juist een issue is in het begin. Dit kan waarschijnlijk te maken hebben met de zogenaamde “Break in” periode van de mat. Reviewers benadrukken dat naar mate je de mat meer gaat gebruiken, de grip steeds beter zal worden.

Daarnaast zijn er anderen die beweren dat je toch de zoutscrub behandeling moet doen om een goede grip te realiseren. Verder zijn er kopers die zeggen dat deze mat niet ideaal is voor Ashtanga yoga, vanwege de mindere deming.

Los van deze miner issues scoort deze yogamat redelijk hoog. De mat krijgt bij Amazon.com een waardering van 4.7 van de 5 sterren op basis van bijna 2900 beoordelingen.

Tot Slot

De Manduka Prolite yogamat, zoals de naam dat al suggereert, is een iets mindere uitvoering van de Manduka Pro yogamat, echter met het opvallend verschil dat het maar 1.8 / 2.1 kg weegt. Dit maakt dat de Manduka Prolite Yogamat, met name de lange variant, wereldwijd de voorkeur geniet van veel yogi’s en yogadocenten.