Beste Bagageweegschaal

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Ga je op vakantie met het vliegtuig? Dan is er één ding waar we zeker niet zonder kunnen en dat is een weegschaal.

De noodzaak voor een bagageweegschaal

Een goede bagageweegschaal is een absolute must voor alle vliegvakanties. Alle bagage moet namelijk vooraf gewogen worden want het moet voldoen aan bepaalde vereiste. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de heenweg maar ook voor de terugweg.

Zowel de handbagage als de koffers (ook wel ruimbagage genoemd) moet aan bepaalde afmetingen voldoen en niet meer wegen dan het toegestane gewicht. De toegestane afmetingen en gewicht hangen af van het vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt. Ieder maatschappij heeft zo zijn eigen regels en daar wordt echt streng op toegezien.

Het zou sneu zijn om bij de incheckbalie erachter te komen dat je bagage niet de juiste afmeting heeft of dat je een te zware koffer hebt. Je heb dan twee optie, of je betaald voor het overgewicht of (zie je het al voor je) de koffer moet open om spullen eruit te halen. Nou dat laatste is een rampscenario, geeft een hoop stress en dat wil je niet. Dus laat je goed informeren van wat wel en niet mag.

Herkenbaar?

Thuis de koffer wegen op een gewone weegschaal is altijd een optie. Maar herken je dit? Als je de koffer erop zet dan kan je de display niet goed aflezen. Wat doen we dan, je weegt je zelf eerst, daarna weeg je jezelf met koffer in je handen. Zelf zie je de display niet, dus iemand anders moet dan kijken hoeveel het totaal weegt. Trek vervolgens je eigen gewicht af van het totaal, et voila je hebt zo het gewicht van je koffer.

Wat een gehannes, maakt het je makkelijk en kiest voor een goede bagageweger.

Soorten bagageweegschalen

Veerweegschaal

Dit is de traditionele weegschaal met een stalen hangring en een haak aan de andere uiteinde. Het weegt circa 0.25 kg. De maximale last die je er aan kan hangen varieert van de sterkte en grootte van de veer. De kleine versies gaan tot 10 kg maximaal en de grotere tot aan 100 kg. Echt nauwkeurig en handig in gebruik is het niet.

Analoge bagageweegschaal

Dit type weegschaal is iets nauwkeuriger dan de voorganger en heeft een analoge afleesscherm (zo een met streepjes en een grote wijzer), net als bij een analoge klok. Binnenin zit een veermechanisme net als bij de Veerweegschaal. Er gaan dus geen batterijen in. De analoge weegschaal werkt daarom altijd. Tenzij het mechanisme binnen stuk gaat.  

Digitale bagageweegschaal

Dit type weegschaal is toch iets meer van deze tijd. Het heeft een digitale LCD-display, er gaan batterijen in en vanwege de elektronica binnenin, kan het gewicht zeer nauwkeurig worden afgelezen. Het maximaal belastbaar gewicht varieert, afhankelijk van het merk en product, tussen de 25 kg en 50 kg.

Beste-bagageweegschaal

Beste bagageweegschalen bij Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een bagageweegschaal?

Hieronder een toelichting op enkele relevante aspecten Nu je weet dat een bagageweegschaal ontzettend handig is om te hebben en welke soorten er zijn, is het nu de vraag welke van ze wordt het.

Nauwkeurigheid

Het eerste waar je over moet buigen is, wat voor type weegschaal heeft je voorkeur. Is nauwkeurigheid niet echt een vereiste dan kan je kiezen voor de analoge variant. Is het meer bedoeld voor het wegen van je koffer voor opreis, dan is de digitale bagageweegschaal aan te bevelen.

Prijs

De bagageweegschalen kosten niet zoveel. De prijs varieert van 7.50 euro tot aan 35 euro voor de duurdere variant van de digitale bagageweegschaal.

Grootte en gewicht

De bagageweegschalen zijn klein (zo rond de 10 tot 15 cm lang) en wegen nauwelijks wat, circa 100mg tot 200mg. De digitale variant  is daarnaast ook ergonomisch ontworpen en heeft nog enkele extra’s wat een analoge bagageweegschaal niet heeft.

Weegcapaciteit

Digitale bagageweegschalen hebben een meetbereik van 10 gram tot 45 kg of 50 kg in de regel. Het bereik is afdoende om de zwaarste koffers te wegen. Reis je in de Business Class met de KLM bijvoorbeeld dan is dat ook geen probleem, want de maximaal 32kg die mag meenemen per koffer kan je bagageweegschaal makkelijk aan.

Meetlint

Sommige digitale bagageweegschalen hebben in een ingebouwde meetlint  c.q. rolmaat. O zo handig, want je kan naast het gewicht ook gelijk kijken of je koffer voldoet aan de toegestane afmetingen.

Haak of band

Kijk ook hier waar je voorkeur naar uitgaat. De analoge bagageweegschalen hebben meestal een haak. Zoals eerder gezegd zo’n analoge heeft als voordeel dat het altijd werkt maar waar je op moet letten is dat het haakje soms te smal is voor een dikke handvat van een koffer.  

De digitale variant is veelal uitgerust met bandje voorzien van een kunststof gespaansluiting.  Dit is veel handiger, doe het bandje om de handvat van de koffer, gespaansluiting vastzetten, and you are good to go.

Weet je wat ook handig is om mee te nemen op vakantie? Een netipot of een neusdouche, klik op de link en laat je verrassen door de vele voordelen ervan.