10 Voordelen van Ashwagandha

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Weinig concentratie, geen energie, stress én vermoeidheid. Misschien komen deze klachten je wel bekend voor? Met Ashwagandha kun je deze symptomen verlichten en je zelf weer oppeppen. Het is een krachtig kruid dat van oudsher gebruikt wordt in Ayurvedische geneeskunde voor allerlei aandoeningen.

Dit kruid bevat verschillende stoffen, waaronder: alkaloïden, aminozuren, verschillende suikers, vette zuren, choline en withanoliden. De vrucht en bladeren bevatten stoffen met diverse therapeutische eigenschappen. 

Anti-stressmiddel

Een te hoog stressgehalte vermindert de kwaliteit van het leven aanzienlijk. Bovendien kan langdurige stress zéér schadelijk zijn voor de gezondheid. In de Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwagandha gebruikt vanwege eigenschappen die het stressniveau verminderen en in sommige gevallen zelfs wegnemen. Het kruid wordt in dat geval ingezet om mensen met een hoog stressniveau te kalmeren en de stress te verzachten.

Een beter brein

Het wortel-extract van Ashwagandha wordt binnen de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om de hersenfuncties te stimuleren en het geheugen te verbeteren. Voornamelijk de antioxidanten die het kruid bevat spelen hierin een belangrijke rol. Daarnaast helpen verschillende chemicaliën in dit kruid de productie van acetylcholine, een neurotransmitter. Het verbetert verschillende cognitieve vaardigheden, zoals het concentratievermogen, het geheugen en het denken. Het kan ook leiden tot de groei van beschadigde neurocellen, wat een positief effect heeft op ziekten als, bijvoorbeeld, de ziekte van Alzheimer.

Hogere vruchtbaarheid

Stresshormonen hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid van de man. Het innemen van Ashwagandha kan in een stressvolle situatie de vruchtbaarheid van de man positief beïnvloeden. Dit heeft met name te maken met de stress verlagende werking dat het kruid heeft. Minder stress leidt namelijk tot een hogere kwaliteit van het sperma van de man, wat leidt tot een grotere kans dat zijn partner zwanger wordt.

Diabetes Type 2

Ashwagandha helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en verbetert de insulinegevoeligheid van de persoon die het kruid tot zich neemt. Het wordt daardoor in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwen gebruikt als een natuurlijk middel tegen Diabetes type 2. Onderzoek toont aan dat het consumeren van Ashwagandha eenzelfde dalende werking heeft op de bloedsuikerspiegel als vasten.

Afrodisiacum

Al eeuwenlang wordt geloofd dat bepaalde stoffen in Ashwagandha eigenschappen bezitten die de geslachtsdrift stimuleren. Het wordt gebruikt om de vruchtbaarheid en vitaliteit te verbeteren. Daarnaast helpt het de oxidatieve stress in het lichaam te verminderen waardoor de kwaliteit van het sperma omhoog gaat.

ashwagandha

Gezondheid

Ashwagandha bevat stoffen die een positief effect hebben op de algehele gezondheid. Het verbetert de spierkracht in de lagere spiergroepen, zoals de billen, dijen, benen en voeten. Daarnaast heeft het kruid ook een invloed op de neuromusculaire coördinatie: een goede controle over de spieren.

Ashwagandha zorgt ook voor een goede weerstand. Het kruid bevordert namelijk de productie van witte bloedcellen, die op hun beurt helpen bij het bestrijden van ziekten en kwalen. De plant wordt daarom vaak gebruik bij herstel van patiënten na een langdurige ziekte.

Antioxidant

Ashwagandha bevat stoffen die antioxidanten produceren. Antioxidanten helpen het lichaam door te zoeken naar vrije radicalen en deze te neutraliseren. Vrije radicalen zijn moleculen/atomen die zitten in allerlei etenswaren. Na het nuttigen van deze etenswaren komen de vrije radicalen in het lichaam terecht waar ze naar zeggen schade kunnen aanrichten.

Anti-depressivum

In 2000 deed het Hindu Institute of Medical Sciences onderzoek naar het gebruik van Ashwagandha als antidepressivum. Dit onderzoek toont aan dat het kruid stoffen bevat die een soortgelijke werking op de geest hebben als Lorazepam.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwagandha, vaak in combinatie van Brahmi, ingezet om zowel de mentale als de psychische gezondheid van de mens te verbeteren.

Bescherming van het hart

Ashwagandha werkt als antioxidant, vermindert het stressniveau en bevat daarnaast stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor draagt het kruid bij aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het helpt de hartspieren te versterken en helpt bij het reguleren van het cholesterolgehalte.

Ontstekingsremmer

Onderzoek van het Los Angeles Chiropractors College toont aan dat Ashwagandha ontstekingsremmende eigenschappen bevat. Die komen naar alle waarschijnlijkheid voort uit de saponinen, alkaloïden en steroïde lactonen die in het kruid te vinden zijn. Hierdoor is Ashwagandha onder andere te gebruiken voor het verminderen van reumatische klachten. Het kruid kan ook gebruikt worden als ontstekingsremmer.

Samenvattend

Ashwagandha brengt vele voordelen met zich mee en wordt vaak ingezet om stressklachten te verzachten. Wil je het een keer proberen, Ashwagandha van Healthy Vitamins is een prima keus en verkrijgbaar bij Bol.com en Amazon.nl.

Ashwagandha is in vele merken verkrijgbaar en wordt als veilig beschouwd, echter het wordt afgeraden dit bij zwangerschap te gebruiken. Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij een lokale ayurvedische therapeut. Hieronder een lijst met enkele toppers bij Amazon.nl

Misschien leuk om ook te lezen:

21 veelgestelde vragen over de netipot

Beste diffuser / vernevelaar