Welk Meditatiekussen Kopen?

Okay, je hebt je voorgenomen om een meditatiekussen te kopen, maar dan komt de vraag: welk meditatiekussen is nou het beste voor mij?

De keuze voor een meditatiekussen is toch iets persoonlijks en hangt af van wat je bijvoorbeeld mooi vindt, waar je het voor wilt gebruiken. welke meditatiehouding het moet ondersteunen en of je het op prijsstelt dat de hoes afwasbaar is en zo kan de lijst aan eisen nog verder worden aangevuld.

Er is in ieder geval keuze genoeg. Je kan kiezen uit hoge, platte, ronde, halve maanvormige, vierkante, oprolbare, Zafu’s (meditatiekussen met plooien), V-vormige, opblaasbare, meditatiebankje, of een meditatiestoel.

Je persoonlijke voorkeur bepaalt je keuze voor een meditatiekussen. Maar ja hoe kom je nou tot een persoonlijke voorkeur. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de meest gangbare meditatiekussens en hopelijk zal dit je helpen in het maken van een keuze.

Laten we beginnen met een video van Eric Solomon. Een mooi en grappig fimpje, prima om een beeld te krijgen van verschillende meditatiekussen en hun toegevoegde waarde.

Geinspireerd door deze video, onderstaand een overzicht van gangbare meditatiekussens met hier en daar een persoonlijke noot.

Meditatiebankje

Meditatie kniel-houdingEen meditatiebankje wordt gemaakt van hout, veel gebruikt in de boeddhistische traditie, heeft een wat schuin aflopend zitvlak, vaak te koop met bijpassende kussentje.Er zijn verschillende varianten, je hebt vaste en opklapbare.

Zo’n bankje is ideaal voor mensen die niet in een kleermakerszit kunnen zitten en de voorkeur geven aan een geknielde houding.

Bekijk hier de collectie meditatiebankjes van ZenArtikelen.nl
Bekijk hier de uitgebreide collectie meditatiebankjes van Patipada.

Opblaasbare Meditatiekussen

samten-meditatiekussen-06Gemaakt van plastic met een dun laagje stof er over heen. Je ziet ze vaak in een ronde en maanvormige uitvoering. De hoogte is verstelbaar door te variëren met de hoeveelheid lucht. Ideaal voor op reis, weegt niks en neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Het is wel even een gedoe om het op te blazen en voor jezelf de juiste hoogte af te stellen. Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de optie dat je tijdens je vakantie ook even kan mediteren.

Klik hier voor het assortiment opblaasbare kussens bij ZenArtikelen.nl.

Het ronde meditatiekussen

hoge meditatiekussenDit kussen kan gebruikt worden voor verschillende zit varianten zoals de lotushouding, de kleermakerszit en de geknielde houding. De manier van zitten bepaalt vaak de hoogte van het meditatiekussen. De hoogte de kussens varieren tussen de 10 tot 35 cm en is ideaal voor mensen die niet zo lenig zijn.

De meeste kussens zijn gevuld met boekweitkaf of kapok (eco-katoen). De meeste uitvoeringen hebben een binnen en buitenhoes. Je kan t dus makkelijk wassen als het nodig is. Daarnaast kan je de hoogte voor jezelf nog “fine tunen” door wat boekweitkaf of kapok eruit te halen.

Het ronde kussen blijkt tot een van de meest verkochte meditatiekussens te behoren. Een prima optie voor veel mensen, myself included. Ik heb zelf jaren gebruikt gemaakt van ronde meditatiekussens.

Bekijk hier de collectie chakra kussens van Patipada.nl
Bekijk hier de collectie ronde effen kussenvan Patipada.nl

De Zafu’s

zafu meditatiekussenKenmerkend voor de Zafu’s zijn de plooien. De Zafu kussens waren oorspronkelijk ronde meditatiekussen met een breder zitvlak dan de ronde kussens en een hoogte van rond de 15 cm.

zafu meditatie kussenTegenwoordige zijn er haast van alle soorten meditatiekussen wel een Zafu variant, in die zin dat er ook een uitvoering is met plooien aan de zijkanten van het kussen. De Zafu’s zien er mooi uit en zijn prima kussens om op te mediteren.

Gaandeweg ben ik juist vanwege de bredere ondersteuning van het zitvlak overgestapt naar een Zafu. Ik heb de indruk dat de plooien het kussen net iets meer bewegingsruimte geeft om zich te “plooien” rondom het zitvlak. Het zit naar mijn gevoel net iets beter dan de gewone ronde kussen.

De Halve Maan

z1De halve maan meditatiekussens zijn bijzonder geschikt voor mensen met een zithouding waarbij de knieen de grond raakt, zoals hiernaast afgebeeld. De vorm van dit meditatiekussen heeft als voordeel dat het ondersteuning biedt aan het zitvlak en tegelijkertijd ook de (binnenkant)dijen.

meditatiekussen_halve_maan_nieuwe_kleurenDoor de halve maan vorm is er ook ruimte om je voeten dicht onder je lichaam te plaatsen. Een ander bijkomend voordeel is dat het door de lichte wig vorm van het kussen, je bekken vanzelf naar voren kantelt en daardoor automatisch een rechte rug wordt verkregen.

Mijn ervaring met de ronde meditatiekussens is dat je bij langere meditatiesessie, waarbij je een half uur tot een uur mediteert, je een zekere druk ervaart op de plekken waar je contact maakt met het kussen. Omdat er aan de binnenkant van de dijen die druk niet aanwezig is, ervaar je een zeker drukverschil in je benen en zitvlak.

Dat drukverschil maakte het mij lastig om voor een langere duur te mediteren. Dat was het moment dat ik de overstap maakte naar de Halve Maan. Bye Bye drukverschil, want dit kussen biedt ook de nodige ondersteuning aan de (binnenkant)dijen. De Halve Maan is voor mij de absolute topper onder de meditatiekussens.

De maanvormig meditatiekussen begint steeds populairder te worden en is een absolute aanrader voor mensen die ook voor een langere duur willen mediteren.

Bekijk hier de collectie Halve Maan kussens van Patipada.nl.

Close Menu