Wat maakt Iyengar Yoga zo bijzonder?

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Iyengar Yoga is een vorm van hatha yoga en staat vooral bekend om het gebruik van hulpmiddelen bij de uitvoer van yogahoudingen. Het is een vorm van yoga die zich richt op uitlijning en precisie. Deze hulpmiddelen variëren van meditatiekussens, yogablokken, bolsters, riemen, touwen, dekens, bankjes, stoelen, klapstoelen en zandzakken.

De oprichter van Iyengar Yoga, B.K.S. Iyengar, wilde er op deze manier zorgen dat de yoga toegankelijk werd voor iedereen, ongeacht leeftijd en gezondheid.

B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamukar Sundara Iyengar, beter bekend als B.K.S. Iyengar, was een Indiaas yogaleraar en de bedenker van Iyengar yoga. Hij begon met yoga toen hij 16 jaar oud was en is pas gestopt toen hij in 2014 overleed. Op zijn 18e trok hij al rond om anderen yoga te leren en in 1966 is zijn leer voor het eerst in boekvorm uitgegeven, in het boek Light on Yoga. Gedurende zijn leven heeft hij uiteindelijk 14 boeken uitgebracht. Hieronder een paar van zijn boeken:

Iyengar Yogahoudingen

De yogahoudingen die horen bij Iyengar Yoga worden vaak in een vaste volgorde uitgevoerd. Dit is gebaseerd op de theorie dat de houdingen op deze manier effectiever zijn. Bijzondere aandacht gaat onder meer uit naar staande houdingen, omdat deze volgens Iyengar essentieel zijn voor het opbouwen van spierkracht in de benen en het verbeteren van de bloedsomloop, de coördinatie en het evenwicht. De staande houdingen vormen een sterke basis om verder te gaan met meer geavanceerde houdingen.

3 Basiselementen van Iyengar Yoga

De drie basiselementen van Iyengar Yoga zijn techniek, reeksen en timing. Techniek staat hier voor de precisie die nodig is om de houdingen uit te voeren. Reeksen voor de vaste volgorde waarin de houdingen en ademhalingsoefeningen uitgevoerd moeten worden. Timing staat in dit geval voor de duur van de ademhalingsoefeningen en houdingen. Als je deze drie elementen goed in balans weet te brengen heb je de basisvoorwaarde voor het behalen van je doelen gehaald.

iyengar yoga

Voordelen Iyengar Yoga

Naast de vele voordelen die yoga sowieso al te bieden heeft , heeft Iyengar Yoga een aantal specifieke voordelen ten opzichte van andere vormen van yoga zoals de yin yoga, vinyasa yoga en bikram yoga.

De meest voor de hand liggende is natuurlijk het gebruik van hulpmiddelen die bij de houdingen worden gebruikt. Dit maakt het dat zelfs een beginnende yogi aan de slag kan met yogahoudingen, ook al heeft die nog niet de nodige spierkracht en souplesse daarvoor.

Een ander voordeel is dat deze vorm van yoga het minst gevoelig is voor blessures. De steuntjes bieden je namelijk de mogelijkheid om aan te passen aan verschillende niveaus van flexibiliteit en kracht. De oefeningen kunnen thuis met behulp van een stoel worden gedaan, maar ze zijn niet zo effectief als wanneer ze met een instructeur worden gedaan.

Juist daarom is deze vorm van yoga prima geschikt voor mensen met enige vorm van lichamelijke beperking. Heb je bijvoorbeeld last van je rug, knie of arm dan kan je daar waar nodig jezelf ondersteunen met hulpmiddelen.

Aan de andere kant kunnen de hulpmiddelen ook gebruikt worden om de moeilijkheidsgraad op te voeren door bijvoorbeeld meer diepgang te creëren in de oefeningen en ook yogahoudingen uit te voeren die anders niet mogelijk zijn.

Iyengar Yoga Voor Jong en Oud

Iyengar Yoga legt de nadruk op legt op precisie, uitlijning en het gebruik van hulpmiddelen. Dit laatste maakt het een laagdrempelige en praktische vorm van yoga voor jong en oud. Geschikt voor beginners en gevorderden en zeer geschikt voor mensen met lichamelijke beperkingen die ook aan yoga willen doen.

Hieronder enkele yoga props en boeksuggesties voor het gebruik van props bij Iyengar Yoga.