Meditatiemat kopen, waar moet je op letten?

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Voor yoga koop je al gauw een yogamat. Dan is het haast logisch dat je voor meditatie naast een meditatiekussen ook een meditatiemat koopt. Maar dat laatste is niet altijd het geval. Ik heb toch al een yogamat waar ik op kan zitten”, wordt er vaak gezegd, en hier is natuurlijk geen speld tussen te krijgen.

Mediteren op je yogamat kan, als je de ruimte heb om de mat uit te rollen. De meeste yogamatten varieren van een 5mm tot 10mm. Dit kan misschien net te dun zijn om je een goede ondersteuning te bieden. Mediteren op je oude vertrouwde vloerkleed in je woonkamer of slaapkamer is een optie. Maar uit oogpunt van hygiëne niet aan te bevelen.

Waarom een eigen meditatiemat?

Comfort

Mediteren is een ontdekkingsreis naar binnen en stapsgewijs de stilte in jezelf te ervaren. Om dit zo prettig mogelijk te maken, is het van belang dat je het juiste meditatiekussen en de meditatiehouding weet te vinden die bij jou past met een meditatiemat die je zo comfortabel mogelijk maakt.

Ondersteuning

Mediteren op een harde vloer of een koude ondergrond is niet prettig en daarom geven velen de voorkeur om een meditatiemat te gebruiken. Of je nu mediteert in de kleermakerzit, lotushouding, halve lotus, sidhasana of je maakt gebruik van een meditatiebankje, een meditatiemat biedt steun voor je onderbenen, enkels en voeten.

meditatiemat

Eigen spirituele plek

Zo’n mat vormt de basis voor je meditatie, je eigen spirituele zitplekje om te mediteren. De mat is kleiner dan een yogamat en neemt dus niet zoveel ruimte in beslag. Daarnaast is het ook goed om een eigen meditatiemat te hebben uit oogpunt van hygiene, want je wil tijdens het mediteren niet afgeleid worden door onfrisse geuren van een vloerkleed.

Meditatiematten bij Amazon.com

Waar moet je op letten bij het kopen?

In ieder geval moet je letten op de omvang van de mat, de vulling en de vorm.

Omvang

De matten verschillen in lengte, breedte en dikte, maar zijn qua omvang gemiddeld niet groter dan 1 meter bij 1 meter met een dikte van 10 cm. De Zabuton matten zijn vaak 70cmx82cm met een dikte van 6 tot 8 cm. Daarnaast zijn de matten verkrijgbaar in allerlei soorten materiaal, zoals katoen, linnen, bamboe, met en zonder opdruk.

Vorm

Als we het hebben over de vorm, dan zijn er over het algemeen drie soorten matten, ronde en vierkante en rechthoekige. De vierkante / rechthoekige meditatiemat wordt ook wel een Zabuton genoemd.

Vulling

Het is ook goed om even stil te staan naar de vulling. De vulling van de meditatiemat is meestal Kapok (eco-katoen) of foam (zachte spons). Daarnaast zijn ze ook in de boekweit variant verkrijgbaar. Je heb tegenwoordig ook opblaasbare meditatiematten.

Afwasbaar

De buitenhoes van de meditatiemat is afneembaar en kan gewassen worden al dan niet in een wasmachine. Let goed op de wasvoorschriften om verkleuring of beschadiging te voorkomen. De matten zijn los en ook in combinatie met een meditatiekussen verkrijgbaar.

Variëteit aan meditatiematten

Het aanbod aan matten is groot. Om die reden kan het kopen van een mat misschien lastig uitpakken. Om tot een keus te komen zou je stil kunnen staan bij het praktische en esthetische aspect. Ga je voor optimale ondersteuning voor je knieën en enkels kies dan een wat dikkere meditatiemat. Is comfort wat minder belangrijk voor jou dan kan je kiezen voor een katoenen variant. Deze zijn met de meest prachtige en uiteenlopende Mandala designs verkrijgbaar. Neem een kijkje naar het aanbod op Amazon.nl.

De Leewaadee Meditatiekussen set uitgelicht

De Leewaadee Meditatiekussen sets steken met kop en schouders boven uit. Het merk staat voor verfijnd design met natuurlijke materialen. Op Amazon.nl gewaardeerd met een 4.7 van de 5 op basis van 1700 plus wereldwijde beoordelingen. Verkrijgbaar in 24 designs.

Leewaadee Meditatiekussen set

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Beste meditatiekussen

21 veelgestelde vragen over de netipot