Beste Meditatiekussen

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Op zoek naar het beste meditatiekussen voor jou? Meditatiekussens zijn er in diverse soorten en maten. Weet je er nog niet zoveel van af, dan kan het een lastig opgave zijn om het beste meditatiekussen voor jezelf te kiezen.

Maar we hebben goed nieuws, je staat er niet alleen voor. In dit artikel gaan we je alles vertellen over het meditatiekussen en waar je op moet letten bij je keuze. Daarnaast hebben we een lijst met de beste meditatiekussens voor je samengesteld.

Meditatiehouding

Een meditatiekussen is hulpmiddel dat gebruikt wordt om in een correcte meditatiehouding te zitten. Daarom is het goed om vooraf even stil te staan bij jou zithouding. Niet iedereen heeft de zelfde zithouding.

Dit hangt namelijk af van je lenigheid, vooral bij je bekken. Hoe leniger je bent des te lager je kan zitten. Dit betekent dat een standaard kussen een goede keus kan zijn. Ben je niet zo lenig of heb je last van je knieën of onderrug dan zou het goed zijn om uit te kijken naar een hoog of extra hoog meditatiekussen.

Soorten Meditatiekussens

Er zijn verschillende soorten meditatiekussen op de markt. Hoge, platte, maanvormige, vierkante, zafu’s, v-vormige, opblaasbare, oprolbare, meditatiebankje en meditatiestoel. Hieronder een toelichting op de meest voorkomende meditatiekussens.

Ronde meditatiekussens

Dit type kussen blijkt tot een van de meest verkochte meditatiekussens te behoren. De populariteit is misschien te danken aan de enorme variëteit: aan opdruk van Boeddhistische symbolen, Chakra patronen, Lotussen en andere bloemmotieven, Bloem des Levens symbolen, tot aan uiteenlopende Yantra’s and Mandala’s, ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Dit formaat is de standaard en heeft een hoogte van ongeveer 13cm tot 16cm. De doorsnede varieert tussen de 30cm tot 35cm. Het gewicht is rond de 2kg. De ronde meditatiekussen kunnen gebruikt worden voor verschillende zithoudingen zoals de lotushouding, de kleermakerszit en de geknielde houding. Ben je lenig en hebt je geen last van blessures aan je knie of rug, dan kan dit formaat het beste meditatiekussen voor je zijn.

Extra hoog Ronde meditatiekussen

Dit formaat kussen is rond de 20cm hoog en heeft een diameter van rond de 35cm. Het gewicht is rond de 3kg. Ben je niet zo los bij je bekken of heb je last van je knieën dan kan zo’n extra hoog kussen het beste meditatiekussen voor je zijn.

beste meditatiekussen

Halve maan Meditatiekussens

De halve maan is naast het ronde meditatiekussen ook ontzettend populair. Kenmerkend is de lichte wigvorm, de hoogte van het kussen loopt af naar de uiteinde. Het grote voordeel hierbij is dat als je erop zit, de bekken vanzelf naar voren kantelt en daardoor makkelijker een rechte rug wordt verkregen.

Door de halve maan vorm is er ook ruimte om je voeten dicht bij je lichaam te plaatsen. De halve maan meditatiekussens zijn bijzonder geschikt voor mensen met een zithouding waarbij de knieën de grond raakt, Dit meditatiekussen heeft als voordeel dat het meer ondersteuning biedt aan het zitvlak en de (binnenkant)dijen in vergelijking met het ronde kussen.

Zafu Meditatiekussens

Kenmerkend voor de Zafu’s zijn de plooien. De Zafu kussens waren oorspronkelijk ronde meditatiekussen met een breder zitvlak dan de ronde kussens en een hoogte van rond de 15 cm. Tegenwoordige zijn er haast van alle soorten meditatiekussen wel een Zafu variant, in die zin dat er ook een uitvoering is met plooien aan de uiteinden van het kussen. De Zafu’s zien er mooi uit en zijn prima kussens om op te mediteren

Vele kiezen voor dit kussen als hun beste meditatiekussen, vanwege de bredere ondersteuning van het zitvlak. De plooien bieden net iets meer bewegingsruimte zodat de boekweit in het kussen zich beter kan spreiden c.q. “plooien” rondom het zitvlak. 

Meditatiebankje of stoel

Een meditatiebankje wordt gemaakt van hout, wordt veel gebruikt in de boeddhistische traditie, heeft een wat schuin aflopend zitvlak en is vaak te koop met bijpassende kussentje. Er zijn verschillende varianten, zo hebt je vaste en opklapbare bankjes. Een meditatiebank is ideaal voor mensen die niet in een kleermakerszit kunnen zitten en de voorkeur geven aan een geknielde houding.

Opblaasbare Meditatiekussen

Gemaakt van plastic met een dun laagje stof er over heen. Je ziet ze vaak in een ronde en maanvormige uitvoering. De hoogte is verstelbaar door te variëren met de hoeveelheid lucht. Ideaal voor op reis, weegt niks en neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Beste Meditatiekussens bij Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een meditatiekussen?

Het kiezen van het beste meditatiekussen lijkt zo op het eerste gezicht best lastig. De variëteit aan kussens, lenigheid, meditatiehouding zijn allemaal factoren die een rol spelen. Laat alle info rustig tot je doordringen en je zal zien dat het reuze meevalt. Neem de tijd om je te oriënteren. Onderstaand vind je nog enkele punten om op te letten.

Keuze soort meditatiekussen

Ga na hoe het gesteld is met je lenigheid zodat je weet wat voor type kussen het beste bij je past. Misschien heb je al yogalessen gehad en heb je al een idee wat voor meditatiekussen je wil aanschaffen. Na deze stap is het van belang om ook even stil te staan bij de volgende punten.

Vulling / Binnen- en Buitenhoes

Koop bij voorkeur een meditatiekussen met een binnen en een wasbare buitenhoes. De buitenhoes is meestal stevig katoen, kan verwijderd worden en in de wasmachine worden gewassen. Let er op dat de binnenhoes een opening heeft en niet helemaal is afgedicht.

De meeste kussens zijn gevuld met boekweitkaf en in mindere mate met kapok (eco-katoen). Heeft de binnenhoes een opening dan kan je de boekweit eruit halen of juist bijvullen om de hoogte van het kussen aan te passen.  

Meditatiemat

Mediteren op een harde of koude ondergrond is niet fijn voor je knieën, enkels en voeten., Een eigen meditatiemat kan je de nodige comfort bieden om pijnloos in je houding te komen. Wil je meer weten over het belang van een meditatiemat, lees dit artikel.

Handvat

Veel meditatiekussen zijn tegenwoordig standaard voorzien van een handvat of draagband. Met zo’n handvat is het makkelijk mee te nemen naar yogales of waar je maar van plan bent om te mediteren of yoga te beoefenen.

Meditatie omslagdoek

Een meditatie omslagdoek is aan te bevelen. Het houd je warm en zeker handig als je buiten bijvoorbeeld in je serre of tuin mediteert. In de wintermaanden een absolute must.