Beste Himalaya Zoutlamp

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Wat is een zoutlamp?

Een zoutlamp is eigenlijk een groot brok zoutkristal, dat van binnen is uitgehold voor het plaatsen van een lamp of waxinelichtje. De zoutlamp is net de aroma diffuser, een leuk hebbedingetje voor thuis.  De zoutlamp brengt sfeer in je huis en is tegelijkertijd ook goed voor je gezondheid. In dit artikel gaan we je daar alles over vertellen.

Waar komt de zoutlamp vandaan?

De zoutlampen komt uit de Himalaya gebergte en worden veelal vanuit Pakistan ingevoerd. Elk zoutlamp heeft een andere vorm, kleur en gewicht en dat maakt het een uniek natuurlijk product. Omdat de zoutlamp uit de Himalaya komt wordt het ook wel de Himalaya zoutlamp genoemd.

Hoe werkt een Himalaya zoutlamp?

Op zich is de werking vrij eenvoudig, doe de zoutlamp aan, het zout wordt warm en geeft vervolgens een warm en sfeervol licht af. Tegelijkertijd, en dit is het bijzondere van een zoutlamp, verspreidt het negatief geladen ionen in de lucht die een positief effect hebben onze gezondheid.

Positief en Negatief geladen ionen

Elektronische apparaten zoals airco’s, TL-verlichting, televisies, computers en laptops  stoten positieve ionen af. Hierdoor wordt de balans verstoord en zijn er vaak in ruimtes meer positieve dan negatieve ionen. Te veel positieve ionen kan leiden tot een hoop klachten: vermoeidheid, droge keel, verstopte neus, grieperig gevoel, slaapproblemen, hoofdpijn, stress en zelfs een verzwakt immuunsysteem.

Negatief geladen ionen aan de andere kant schijnen goed te zijn voor onze gezondheid en komt in overvloed voor in natuurgebieden, bossen en parken. Met een zoutlamp kan je nu bewust de concentratie negatieve ionen in een ruimte verhogen, de balans wordt hersteld en is de lucht gezonder om in te ademen.

Beste Himalaya Zoutlamp bij Bol.com

Wat zijn de voordelen van een Himalaya zoutlamp?

Een Himalaya zoutlamp brengt sfeer in huis en heeft veel meer te bieden. We zetten hieronder de voordelen op een rij.  

Zorgt voor een beter balans

Zoals eerder gezegd zijn er tegenwoordig veel apparaten in het huishouden te vinden die positieve ionen in de lucht afgeven. Een Himalaya zoutlamp geeft negatieve ionen af, waardoor de balans tussen positieve- en negatieve ionen weer verbeterd wordt.  

Herstellend vermogen

Studies hebben aangetoond dat negatieve ionen veel impact hebben op ons herstellend vermogen van ons lichaam. Behandeling met negatief geladen ionen hebben positief effect op onder meer: Migraine, hoofdpijn, vermoeidheid, slaap, depressie, astma, allergieën en andere luchtwegaandoeningen, doorbloeding van huid, herstel van wonden

Betere luchtkwaliteit in huis

In de lucht zitten er veel deeltjes die je liever niet in wilt ademen. Denk aan huidschilfers, stof en bacteriën. Daar kan je last van krijgen, zeker als je astma of andere chronische luchtwegproblemen hebt. Een zoutlamp kan je dan helpen!

Net als dat een neusspray, een neusdouche of een netipot met behulp van een zoutoplossing de luchtwegen kan reinigen, kan de zoutlamp de lucht filteren zodat jij een gezondere lucht kan inademen. Er zijn mensen met astma die zeggen dat hun situatie verbeterd is vanwege zoutlampen. Het lijkt zo effectief te zijn dat er zelfs Himalaya zoutinhalatoren gemaakt worden om aandoeningen aan luchtwegen te verbeteren.

Welke soorten zoutlampen zijn er?

Er zijn veel verschillende kleuren zoutlampen,  zoals wit, grijs, oranje en roze. Er wordt beweerd dat de roze Himalaya zoutlamp het beste is, omdat het de meeste negatieve ionen vrijlaat, maar kies gerust een kleur die jij het mooist vindt.

Er zijn ook meerdere manieren om de lamp te verlichten. Sommige vereisen een waxinelichtje, terwijl andere een gloei- of LED lamp gebruiken. Sommige zoutlampen zijn ook te bedienen via een mobiele app of werken op batterijen in plaats van elektriciteit.

himalaya zoutlamp

Waar moet je op letten bij het kopen van een zoutlamp?

Een zoutlamp heeft veel voordelen, maar het is wel belangrijk om een goede te kopen. De belangrijkste drie punten om rekening mee te houden staan hieronder:

Grootte van de zoutlamp

Zoutlampen heb je in allerlei formaten. Het is aan te raden om een grote zoutlamp te kopen voor grote kamers en kleine voor kleine ruimtes. Dit omdat een kleine zoutlamp niet krachtig genoeg zou zijn om de lucht in een grote kamer te zuiveren. Er wordt gezegd dat per vierkante meter, 250 gram zoutkristal tegenover zou moeten staan voor een goed werking van de zoutlamp.

Kleur

Zorg dat je een echte Himalaya zoutlamp kiest. Zoutlampen van de Himalaya zijn namelijk het sterkst vergelijken met zoutlampen van elders. Hoe meer negatieve ionen, des te beter het is voor je gezondheid! Hoe herken je dan een echte, aan de kleur. Deze varieert van roze tot donker oranje.

Let op of het écht zout is

Er zijn veel goedkopere versies op de markt, omdat die niet gemaakt zijn van zout. Hierdoor verliest het al zijn voordelen, dus zoek altijd uit hoe betrouwbaar de verkoper is en waar het zoutkristal vandaan komt.

Hoeveelheid licht

Himalaya Zoutlampen zijn niet bedoeld om je kamer van licht te voorzien. Ze geven juist een doffe, warme gloed af. Koop dus geen zoutlamp gebaseerd op hoeveel licht die geeft, want hoe meer licht, hoe groter de kans dat het niet van echt zout is gemaakt.

Waar kan je een zoutlamp het beste zetten?

De beste plek om een Himalaya zoutlamp te zetten is waar jij het meeste aan het werk bent met laptops of computers. Want daar is de zoutlamp het hardst nodig.  Een andere optie is in de slaapkamer, om de nachtrust te bevorderen, of in de kamer waar je bijvoorbeeld yoga doet of mediteert. De zoutlamp kan je in het laatste geval helpen om meer tot rust te komen tijdens je oefeningen.

Hoe maak je de zoutlamp schoon?

Als je een tijdje de Himalaya zoutlamp gebruikt heeft, zal je merken dat de buitenkant stoffig wordt of vlekken krijgt. Dit doe je als volgt. Zet de lamp uit en haal de stekker eruit. Laat de lamp afkoelen als deze nog warm aanvoelt. Als die afgekoeld is, verwijder je het zoutgedeelte van de lamp.

Maak een doek of spons vochtig en knijp al het water eruit. Veeg daarna de buitenkant van de zoutlamp voorzichtig schoon. Wij raden een pluisvrije doek aan, om te voorkomen dat er pluisjes achterblijven op de lamp. Veeg daarna de zoutlamp droog met een droge doek en zet de lamp in elkaar. Nu kan die weer een tijdje mee!