Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat is Iyengar Yoga?

bks-iyengar

Iyengar Yoga is een vorm van hatha yoga en staat vooral bekend om het gebruik van hulpmiddelen bij de uitvoer van yogahoudingen. Deze hulpmiddelen variëren van meditatiekussens, yogablokken, bolsters, riemen, touwen tot dekens, bankjes, stoelen, klapstoelen en zandzakken.

De oprichter van Iyengar Yoga, B.K.S. Iyengar, wilde op deze manier zorgen dat yoga toegankelijk werd voor iedereen, ongeacht leeftijd en gezondheid.

B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamukar Sundara Iyengar, beter bekend als B.K.S. Iyengar, was een Indiaas yogaleraar en de bedenker van Iyengar yoga. Hij begon met yoga toen hij 16 jaar oud was en heeft daarna zijn passie van gemaakt. Hij is  in 2014 overleden. Op zijn 18e trok hij al rond om anderen yoga te leren en in 1966 is zijn leer voor het eerst in boekvorm uitgegeven, in het boek Light on Yoga. Gedurende zijn leven heeft hij 14 boeken uitgebracht.

Iyengar Yogahoudingen

De yogahoudingen die horen bij Iyengar Yoga worden vaak in een vaste volgorde uitgevoerd. Dit is gebaseerd op de theorie dat de houdingen op deze manier effectiever zijn. Bijzondere aandacht gaat onder meer uit naar staande houdingen, omdat deze volgens Iyengar essentieel zijn voor het opbouwen van spierkracht in de benen en het verbeteren van de bloedsomloop, de coördinatie en het evenwicht. De staande houdingen vormen een sterke basis om verder te gaan met meer geavanceerde houdingen.

De drie basiselementen van Iyengar Yoga zijn techniek, reeksen en timing. Techniek staat hier voor de precisie die nodig is om de houdingen uit te voeren. Reeksen voor de vaste volgorde waarin de houdingen en ademhalingsoefeningen uitgevoerd moeten worden. Timing staat in dit geval voor de duur van de ademhalingsoefeningen en houdingen. Als je deze drie elementen goed in balans weet te brengen heb je de basisvoorwaarde voor het behalen van je doelen gehaald.

Voordelen Iyengar Yoga

Naast de vele voordelen die yoga sowieso al te bieden heeft , heeft Iyengar Yoga een aantal specifieke voordelen ten opzichte van andere vormen van yoga.

Voor de hand liggende is natuurlijk het gebruik van hulpmiddelen die bij de houdingen worden gebruikt. Dit maakt het dat zelfs een beginnende yogi aan de slag kan met yogahoudingen, ook al heeft die nog niet de nodige spierkracht en souplesse daarvoor.

Een ander voordeel is dat deze vorm van yoga het minst gevoelig is voor blessures. De steuntjes bieden je namelijk de mogelijkheid om aan te passen aan verschillende niveaus van flexibiliteit en kracht.

Juist daarom is deze vorm van yoga prima geschikt voor mensen met enige vorm van lichamelijke beperking. Heb je bijvoorbeeld last van je rug, knie of arm dan kan je daar waar nodig jezelf ondersteunen met hulpmiddelen.

Aan de andere kant kunnen de hulpmiddelen ook gebruikt worden om de moeilijkheidsgraad op te voeren door bijvoorbeeld meer diepgang te creëren in de oefeningen en ook yogahoudingen uit te voeren die anders niet mogelijk zijn.

Iyengar Yoga Voor Jong en Oud

Iyengar Yoga is vanwege het gebruik van allerhande hulpmiddelen een uiterst praktische en krachtige vorm van yoga. Geschikt voor beginners, ook gevorderden hebben er baat bij en zeer geschikt voor mensen met lichamelijke beperkingen die ook aan yoga willen doen.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond