Top 10 Beste Netipotten

 • Auteur: Yogi
 • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Ben je op zoek naar de beste Netipot? We maken je het makkelijk, in dit artikel lees je alles over de Netipot en vind je een lijst van de 10 beste Netipotten, inclusief koopgids zodat je wel overwogen een keus kan maken.

Wat is een Netipot?

De Netipot is een hulpmiddel om de neus en neusholtes te spoelen en wordt van oudsher gebruik in de Ayurvedische traditie. Ayurveda wordt reeds duizenden jaren beoefend in India en andere oosterse landen.

De Netipot is een zoals de naam al zegt een pot, dat in veel weg heeft van een theepot, waar je water met een beetje zout in doet om vervolgens de neus te spoelen. Je plaatst de tuit van de netipot tegen de neusgat aan, kantelt vervolgens het hoofd naar een kant zodat de zoutoplossing door het ene neusgat en via de andere neusgat naar buiten stroomt.

Het spoelen van de neus kan met een Netipot of een Neusdouche. Wil je alles weten over de Neusdouche, lees dan dit artikel. Het verschil tussen een Netipot en een Neusdouche, is dat je bij een Neusdouche instaat bent om om de druk van het water dat inspuit zelf te regelen door erin te knijpen. Bij een Netipot kan dit namelijk niet.

Materiaal Netipot

De Netipot werd in het (verre) verleden vooral gemaakt van koper. Tegenwoordig heb je netipotten van allerlei materiaal: keramische, harde plastic, doorzichtig plastic, glas, roestvrij staal en koper.

Gebruik Netipot een trend

Neusirrigatie oftewel het spoelen van de neus krijgt steeds meer bekendheid. Er is nu ook trend waarbij steeds meer Huisartsen en KNO-artsen het gebruik van een netipot of een neusdouche adviseren voor hun patienten. Op de website van diverse ziekenhuizen vind je een video of een handleiding waarin uitleg wordt gegeven hoe de neus te spoelen.

Toepassingsgebieden Netipot

Een Netipot kan gebruikt worden bij:

 • verkoudheid of het voorkomen daarvan
 • hooikoorts / pollen allergieën
 • droge neus
 • hoge stofbelasting
 • chronische ontstekingen van de neus en bijholten
 • post operatieve ingrepen aan de neus en bijholten
 • snurken
 • allergieën
 • voorbereiding van meditatie
Foto credit: www.rhinohorn.nl

Beste Netipotten bij Bol.com

Het aanbod Netipot is groot en gevarieerd. Hieronder vind je de beste Netipotten bij Bol.com. Enkele van deze Netipotten worden expliciet aanbevolen door medici. Zo wordt de Rhino Horn aanbevolen door o.a. het Gelre Ziekenhuis, St. Anna Ziekenhuis en de St. Antonius Ziekenhuis. Lees hier de:

Beste Netipotten bij Amazon.nl

Hieronder een overzicht van de beste Netipotten bij Amazon.nl. Het aanbod Netipotten op Amazon.nl en Amazon.com is groter dan bij Bol.com. Dit heeft vooral te maken met dat de Netipot en daarmee ook neusdouche producten al ruim 20 jaar door veel mensen in Amerika worden gebruikt. Dit heeft deels te maken met de introductie van de Netipot door dr. Oz en Oprah in 2007.

Koopwijzer


Wat is nu de beste Netipot voor jou? Dit zijn de punten waar moet je op letten bij het kopen van een Netipot.

Materiaal

Plastic Netipot

De Plastic Netipot is vaak gemaakt van hard plastic. Het is het licht van gewicht en erg duurzaam. Laat je het een keer vallen dan is er niks aan hand, want het is onbreekbaar. Je kan het ook makkelijk meenemen op vakantie, want het weegt bijna niks. Een puntje waar je alert op moet zijn is dat sommige soorten plastic een vreemde geur afgeven. Ben je daar gevoelig voor dan is de plastic variant misschien niet de beste keus voor jou.

Keramische Netipot

De keramische Netipot is hitte bestendig, zeer duurzaam, hard, kleurvast en krasbestendig maar is tegelijkertijd ook breekbaar. Zoals met alle keramische voorwerpen, laat je het een keer vallen op een hard ondergrond, dan is de kans groot dat het stuk gaat.

Omdat het breekbaar is, is deze variant van de Netipot minder geschikt voor op reis. Mocht je het toch willen meenemen, gebruik een klein doosje waar je het in kan zetten of of wikkel het in je kleren en zet het bij voorkeur in het midden van je koffer. Wetende dat er niet echt zachtzinnig wordt omgegaan met koffers op de airports. Het is bij aankomst altijd de vraag of de Netipot de reis heeft overleefd.

Los van het negatief reisadvies is de keramische Netipot toch een prima keus en is misschien wel de meest verkochte Netipot wereldwijd. Bij Amazon.com behoort het in ieder geval tot de Top 3 meeste verkochte NetiPot. Wil je weten waarom, lees dan dit artikel over Oprah en dr. Oz.

Roestvrij Stalen Netipot

Deze variant is zeer duurzaam, hard en onbreekbaar. De RVS Netipot is vaak groter qua uitvoering en heeft een groter waterinhoud. Vanwege de grootte is deze variant niet echt handig voor op reis.

Een andere punt om stil bij te staan is dat staal tegen het neusgat, vaak koud en hard aanvoelt. Ondanks de roestvrije label wordt er door gebruikers gewaarschuwd dat er na verloop van tijd roestplekken ontstaan bij de naden.

Waterreservoir

Het is belangrijk om vooraf te kijken naar hoeveel water in de Netipot gaat. Heb je een klein waterreservoir dan kan het zijn dat je water en zout moet bijvullen. Op zich is dit niet veel gevraagd. Ben je van plan om de Netipot dagelijks te gebruiken dan is het misschien toch handig om te kiezen voor een oplossing met een groter waterreservoir.

Zoutoplossing

Het spoelen van de neus doe je het liefst met een isotone zoutoplossing. Isotoon wil zeggen dat het vergelijkbaar is met de zoutsamenstelling van ons lichaam.

Bij de meeste Netipotten wordt aan het individu overgelaten om de juiste hoeveelheid zout in te schatten. Afhankelijk van het hoeveelheid water kan de hoeveelheid zout variëren van een afgestreken theelepel, een halve theelepel tot een mespuntje. Sommige varianten hebben een maatlepel voor de hoeveelheid zout. Dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker in de voorbereiding.

Ook belangrijk is om even stil te staan bij het type zout die je gaat gebruiken. Gewoon keukenzout voelt hard aan in de neus. Het is aan te bevelen om mineraalzout te gebruiken zoals de Himalaya zout. Maar het is aan jou natuurlijk om te kijken waar je voorkeur naar uitgaat.

Reiniging

De tuit van de Netipot komt in aanraking met de binnenkant van de neus en dus ook met de in de neus aanwezige bacteriën.

Uit oogpunt van hygiëne is het goed schoonhouden van je Netipot is erg belangrijk. Maak je het niet goed schoon dan is de kans groot dat bacteriën zich binnenin gaan nestelen en dat we willen natuurlijk niet. Laat vooral geen water staan in je Netipot want dat bevordert de groei van bacteriën.

Schoonmaken met zeep en een borsteltje is prima maar echt desinfecteren doe je het liefst met kokend water. Kies bij voorkeur voor een oplossing die vaatwasbestendig is en ook ondergedompeld kan worden in kokend water.

Een goede gewoonte

Tot slot nog een laatste punt van aandacht. In de praktijk is het zo dat wij niet altijd consequent zijn in het grondig reinigen van onze Netipot. Spoel je dagelijks of regelmatig je neus dan wordt er door Netipot experts aangeraden om het zekere voor het onzekere te nemen en je Netipot, net als je tandenborstel, na verloop van tijd te vervangen door een andere.

Met deze uitgebreide toelichting moet het je zeker lukken om de beste Netipot voor jezelf te kiezen.

Misschien ook interessant om te lezen:

Top 10 beste neusdouches

21 veelgestelde vragen over de netipot

Beste ultrasone diffuser / vernevelaar