Wat is een Netipot
Een Netipot is een klein kruikje, een neuskannetje wordt het ook weleens genoemd, waar je water en een beetje zout in doet, om vervolgens je neus te spoelen.
Waar komt de Netipot vandaan?
Waarschijnlijk uit India. De Netipot werd vroeger en nu nog steeds gebruikt om de neus te spoelen in de Ayurvedische Traditie. Ayurveda is een holistisch gezondheidsleer die al duizenden jaren in oosterse landen wordt beoefend. Het spoelen van de neus is voor velen in oosterse landen een dagelijks ritueel net als het tandenpoetsen ‘s ochtends.
In de afgelopen 20 jaar heeft de Netipot meer bekendheid gekregen in het westen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid.
Wat zijn de voordelen van een Netipot?
Netipot gebruiken, wel of niet? Laat je inspireren door onderstaande voordelen.
Verstopte neus
Een Netipot wordt vaak gebruikt bij een verstopte neus. Zo kan je vastzittend slijm oplossen en gemakkelijk uit je neus spoelen. Daarnaast zorgt het zoute water zorgt er voor dat de vochtigheidsgraad op niveau wordt gebracht.
Stof en droge neus
Werk je in een omgeving met veel stof of heb je om welk reden dan ook een droge neus? Dan is spoelen van de neus aan te bevelen. Zo krijg je de viezigheid uit je neus en wordt in het andere geval de slijmvliezen weer bevochtigt.
Hooikoorts
Heb je last van hooikoorts? Velen onder ons hebben vooral in de lente last van allerlei soorten pollen. Dit leidt tot o.a. tot een loopneus, niezen, verstopte neus, irritatie van ogen, niet lekker voelen. Door je neus te spoelen kunnen pollen in de neus en neusholtes op een natuurlijke wijze naar buiten geloosd worden.
Ontsteking
Heb je te maken met neusbijholte ontsteking dan biedt de Netipot ook uitkomst. Vaak gaat een dergelijke ontsteking gepaard met hoest, keelpijn, pijn in de ogen en hoofdpijn. Het spoelen van de neus brengt verlichting en kan ervoor zorgen dat de zwelling van de slijmvlies afneemt.
Operaties
KNO-artsen adviseren het gebruik van de Netipot na operatieve ingrepen aan de neus en bijholten. Zo kan op een natuurlijk wijze de wond van binnen schoon gespoeld worden en wordt tegelijkertijd bacteriegroei tegen gegaan.
Snurken
Een verstopte neus staat haast altijd garant voor gesnurk. Je neus spoelen voor het slapen kan helpen om de neuswegen (deels) vrij te maken en zo het snurken te minderen.
Waar gebruikt een Yogi de Netipot voor?
De adem is erg belangrijk bij yoga en meditatie. Goed kunnen ademen is een must om yoga oefeningen te kunnen doen. Immers, de oefeningen worden altijd gecoördineerd met de ademhaling.
Kijken we naar meditatie dan vormt de adem een belangrijke focuspunt om tot rust te komen. Mensen die regelmatig mediteren, ontwikkelen langzaam aan het vermogen om subtiele blokkades in de neus steeds meer en meer aan te voelen.
Een goede neushygiëne wordt zo steeds belangrijker naarmate je vordert in je meditatie. Yogi’s spoelen hun neus om vrijer te kunnen ademen en zo dieper in hun meditatie te komen.
Welke Netipot is nu de beste?
Wil je een Netipot kopen dan is het goed om eerst te kijken waar je voorkeur naar uitgaat. Het gaat om aspecten zoals type, vorm, materiaal, waterreservoir en gebruik van zout. In dit artikel “Top 10 Beste Netipotten” lees je alles over de Netipot zodat je een weloverwegen koopbesluit kan nemen.
Mogen kleine kinderen een Netipot gebruiken?
Ja. Er zijn Netipotten en Neusdouches op de markt speciaal voor kinderen. Weet je nog niet wat een Neusdouche is, lees dan dit artikel. Op Youtube vind je video’s waarin kinderen hun Netipot en Neusdouche vaardigheden laten zien.
[content-egg module=AE__bolcom template=list]
Hoe gebruik je de Netipot?
Het gebruik is eenvoudig: vul je Netipot met water, doe een beetje zout erin, spoel je neus, snuit je neus en dep het voorzichtig af met een handdoek. Zie ook onderstaande instructie video van de Anna Zorggroep.
Wat is beter, kraanwater of mineraal water?
In Nederland kan gewoon kraanwater worden gebruikt. Heb je twijfels over de kwaliteit van het water dan heb je 2 opties: kook het water eerst en laat het afkoelen tot kamertemperatuur of gebruik mineraalwater. Ben je in het buitenland, dan is het gebruik van kraanwater aldaar een grote no-go. Gebruik in dat geval mineraal water!
Hoe koud of warm moet het water zijn?
Het water moet idealiter op lichaamstemperatuur zijn (37 graden Celsius). In de praktijk gaat het meer om dat het water prettig aanvoelt in je neus. Doe je vinger in het water, voelt het goed aan, then you are good to go.
Hoeveel zout moet er in de Netipot?
Dit hangt af van het hoeveelheid water in de Netipot. Dit is iets wat je zelf moet uitproberen. In de meeste gevallen volstaat een halve theelepel, een kwart theelepel tot een mespuntje zout. De Rhino Horn heeft hier slim op ingespeeld door hun neusspoeler te voorzien van een maatlepel voor de zout.
Wat voor type zout moet je gebruiken?
Gebruik fijn gemalen mineraalzout, zoals de Himalaya zout. Gewoon keuken zout kan ook maar dat voelt niet prettig aan in de neus. Je zou beide type zout een keer moeten uitproberen om het zelf te ervaren.
Hoe vaak moet je de Netipot gebruiken?
Dit hangt af met welk doel je de Netipot wil gebruiken. Er zijn mensen die dagelijks hun neus spoelen uit hygiënisch oogpunt. Anderen die last hebben van bijvoorbeeld Hooikoorts spoelen hun neus meerdere keren op de dag. Sommige gebruiken de Netipot alleen als ze last hebben van een van de eerder genoemde ongemakken.
Kan je de Netipot delen met anderen?
Ja, maar maak de Netipot na gebruik wel goed schoon. Je wil niet de bacteriën van anderen in je neus krijgen.
Hoe moet de Netipot worden schoongemaakt?
De Netipot kan worden schoongemaakt met zeep en een borstel. Een andere optie is het onder dompelen in koken water of de vaatwasser (als het vaatwasbestendig is).
Waar kan ik een Netipot kopen?
De Netipot is te koop bij Apotheken, Drogisterijen en gezondheidswinkels. Op het internet is het verkrijgbaar bij de meeste online drogisterijen, spirituele webwinkels, Bol.com en Amazon.nl.
Neusdouche Kruidvat
Helaas vind je de neusdouche niet bij de Kruidvat. Een search in Google, op het moment van schrijven, met de term Neusdouche Kruidvat levert jammer genoeg niets op. Een search op kruidvat.nl zelf levert ook niets op.
Neusdouche Etos
Etos daarentegen wel, zij hebben de Rhinicur en de Nasofree in hun assortiment.
Wat moet ik doen als het water niet stroomt?
Heb je een verstopte neus? Zo ja, dan zit het behoorlijk dicht van binnen. Probeer de gekantelde positie van je hoofd 30 tot 60 seconden aan te houden. Het kan zijn dat het water door de verstopping meer tijd nodig heeft om de andere kant te bereiken. Mocht er toch geen water de andere kant uitkomen, geen nood, probeer het iets later weer.
Heb je geen verstopte neus en het water stroom niet de andere kant uit, probeer dan je hoofd iets meer te kantelen. Het is even zoeken naar de juiste positie voordat het water daadwerkelijk gaat stromen. Bekijk anders de instructievideo hierboven.
Het water gaat in mijn keel en mond, doe ik iets niet goed?
Dit duidt aan op dat het hoofd te ver naar achter is gekanteld. Het water gaat via de neus al gauw naar de keel. Om het water te laten stromen moet je de zijkant van je hoofd meer richting vloer kantelen.
Waarom prikt en brandt het van binnen?
Controleer de zoutgehalte. Dit duidt aan op te veel zout. Probeer het met minder zout de volgende keer. Het brandend gevoel, of een harde gevoel in je neusholtes kan zich ook voordoen bij gebruik van keukenzout. Gebruik bij voorkeur fijn gemalen mineraalzout en zorg dat het zout volledig oplost.
Waarom heb ik een kalkachtig gevoel in mijn neus?
De kans is groot dat je te weinig zout gebruikt. Je hebt hier te maken met hetzelfde effect als kraanwater een in glas opdroogt. Wat overblijft is kalkafzetting. En dat doet zich op minuscuul niveau ook voor in je neus. Voer de zoutgehalte een beetje op en kijk hoe dat dan aanvoelt. Treedt er geen verbetering op probeert dan mineraalwater in plaats van kraanwater.
Waarom heb ik een drukkend gevoel bij me voorhoofd na het spoelen?
Dit kan betekenen dat je hoofd te ver naar voren was gekanteld en daardoor wat water de voorhoofdsholte is gegaan. Maak je geen zorgen, dat water wordt langzaam aan vanzelf via de neus en keel afgevoerd.
Het water schiet in me oor, wat moet ik doen?
In een dergelijk geval kan het zijn dat je hoofd te ver naar één kant is gedraaid, met je neus naar het plafond toe. Hierdoor is er wat water het buis van Eustachius ingegaan. Geen zorgen het water wordt na een tijdje vanzelf afgevoerd. Kauwgom kauwen of geeuwen kan het proces bespoedigen.
Misschien vind je deze artikelen ook leuk: