Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe vaak moet ik mijn neus spoelen?

16443972_l-885x1024
neus spoelen neti pot

Neus spoelen

Zo, je  Neti Pot of Neusdouche is binnen en je vraagt je nu af, hoe vaak moet ik mijn neus eigenlijk spoelen?

Het antwoord op die vraag is, het hangt er vanaf. Waarvan dan, nou het hangt af van de situatie, zoals je woonomgeving, je hygiëne standaard en ook lichamelijke ongemakken waar je mee te maken hebt. 

Woonomgeving

Breng je veel tijd door in droge, verwarmde of air geconditioneerde ruimtes of leef je in een land waar het klimaat droog is, dan is het aan te raden om de neusspoeling meerdere keren per dag te doen. Het spoelen van de neus bevochtigt de neusslijmvliezen, herstelt zo de vochtbalans in de neusholtes en stimuleert de natuurlijke werking van de neus.

Neus spoelen als onderdeel van persoonlijke Hygiëne

Het spoelen van de neus kan een net als het tandenpoetsen een dagelijks ritueel worden. Tanden poetsen doe je elke dag dus waarom zou je de neusholtes niet ontdoen van stof en andere ongenode deeltjes. Heb je een job waar je veel te maken heb met stof dan is het zeker aan te raden om dat dagelijks te doen. 

Je hoeft het ook niet elke dag te doen, een paar keer in de week zou ook kunnen. Het gaat erom wat jij prettig vindt. Vaak is het zo dat zodra je het frisse gevoel na het spoelen hebt ervaren en ook dat je daardoor vrijer kan ademen, je nadien zelf ervoor kiest het spoelen van de neus toe te voegen aan je persoonlijke Hygiëne. 

Neus spoelen om gezondheidsredenen

Verkoudheid en allergie

Heb je last van verstopte neus, verkoudheid of wordt je geplaagd door allergieën of een voorhoofdsholte ontsteking doe de neusspoeling meerdere keren op een dag. Het zoute water desinfecteert en zorgt voor drainage van bacteriën, pollen en stof uit je neusholtes. Dit zal je herstel zeker bespoedigen.

Bloedneus

Het gebeurt weleens dat mensen die last hebben van hooikoorts een bloedneus krijgen. Door de allergische reactie springen de haarfijne bloedvaatjes in de neus open. Het lichaam probeert de openingen te dichten maar de bloedklontertjes vermengd met stof en pollen belemmeren dat proces.

Het spoelen van de neus op het moment van een bloedneus maakt de openingen weer vrij en schoon, zodat het lichaam de openingen in de fijne bloedvaatjes weer kan dichten. De neusspoeling kan zo een effectief middel zijn om bloedneus te stoppen!

Lees ook het artikel met instructies voor de neusspoeling.

Hoe vaak je dus je neus moet of wil spoelen hangt af van je persoonlijke situatie en waar je het voor wilt gebruiken. Het is een kwestie van proberen en vooral doen waar je prettig bij voelt.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond