Hoe vaak moet ik mijn neus spoelen?

verkoudheid netipotNeusspoeling, ook wel nasale irrigatie genoemd, kan je dagelijks doen bijvoorbeeld na het poetsen van je tanden.

Je kan er ook voor kiezen om het een paar keer in de week te doen of juist incidenteel. Het gaat er steeds om wat jij prettig vindt. In enkele gevallen is het raadzaam om dit wat vaker te doen.

Droog klimaat

Breng je veel tijd door in droge, verwarmde of air geconditioneerde ruimtes of leef je in een land waar het klimaat droog is, dan is het aan te raden om de neusspoeling meerdere keren per dag te doen. Het spoelen van de neus bevochtigt de neusslijmvliezen, herstelt zo de vochtbalans in de neusholtes en stimuleert de natuurlijke werking van de neus.

Verkoudheid en allergie

Heb je last van verstopte neus, verkoudheid of wordt je geplaagd door allergieën of een voorhoofdsholte ontsteking doe de neusspoeling dan ook meerdere keren op een dag. Het zoute water desinfecteert en zorgt voor drainage van bacteriën, pollen en stof uit je neusholtes. Dit zal je herstel zeker bespoedigen.

Bloedneus

Het gebeurt weleens dat mensen die last hebben van hooikoorts ook een bloedneus krijgen. Door de allergische reactie springen de haarfijne bloedvaatjes in de neus open. Het lichaam probeert de openingen te dichten maar de bloedklontertjes vermengd met stof en pollen belemmeren dat proces.

Het spoelen van de neus op het moment van een bloedneus maakt de openingen weer vrij en schoon, zodat het lichaam de openingen in de fijne bloedvaatjes weer kan dichten. De neusspoeling is zo een effectief middel om bloedneus te stoppen!

Lees ook het artikel met instructies voor de neusspoeling.

Close Menu