7 Neti Pot Tips die je niet mag missen

Het gebruik van de Neti Pot is op zich vrij simpel maar je zal al gauw merken dat je soms situaties tegen komt tijdens het spoelen van de neus, waarbij je afvraagt: He wat nu? of hoe kan dat nou? Of doe ik iets niet goed? In dit artikel vind je 7 situaties die zich kunnen voordoen en ook tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Het water stroomt niet

Dit kan zich voordoen als je een verstopte neus hebt door bijvoorbeeld verkoudheid, griep of allergie. Probeer de gekantelde positie van je hoofd circa 30 tot 60 seconden aan te houden. Het kan zijn dat het water juist door de verstopping meer tijd nodig heeft om de andere kant te bereiken.

NetiPotCounter-300x199Het water kan als een zwak stroompje of druppelsgewijs de andere kant uitkomen. Mocht dit het geval zijn, voorzichtig je neus snuiten en herhaal het daarna voor de ander kant.

Als het water ook na die 30 tot 60 seconden niet stroom, geen nood, wacht een paar uur en probeer het dan opnieuw

2. Ik heb geen verstopte neus maar toch wil het water niet stromen

Probeer je hoofd nog meer te kantelen naar links ofwel naar rechts. Het is even zoeken naar de juiste positie voordat het water daadwerkelijk gaat stromen.

3. Het water sijpelt in mijn mond en keel

Dit duidt aan op dat het hoofd te ver naar achter is gepositioneerd. Het water gaat via de neus dan al gauw naar de keel. Om het water te laten stromen moet je in deze je hoofd meer richting vloer positioneren.

4. Het prikt en brandt van binnen

Controleer de zoutgehalte. Dit duidt aan op te veel zout. Probeer het met minder zout de volgende keer. Gebruik mineraalzout en zorg dat het zout volledig is opgelost.

5. Ik heb een kalkachtige “gevoel” in mijn neus

neti-pots-gal4-300x200De kans is groot dat je te weinig zout gebruikt. Je hebt hier te maken met hetzelfde effect wat je krijgt als kraanwater een in glas opdroogt. Wat over blijft is kalkafzetting.

En dat doet zich op minuscuul niveau ook voor in je neus. Voer de zoutgehalte een beetje op en kijk hoe dat dan aanvoelt.

6. Ik heb hoofdpijn na het spoelen

Dit kan betekenen dat je hoofd te ver naar voren was gekanteld en daardoor wat water de voorhoofdsholte in is gegaan. Maak je geen zorgen, dat water wordt vanzelf na een uur of twee via de neus en keel afgevoerd.

7. Het water schiet mijn oor in

In een dergelijk geval kan het zijn dat je hoofd te ver naar één kant is gedraaid, met je neus naar het plafond. Hierdoor is er wat water het buis van Eustachius ingegaan. Geen zorgen het water wordt na een tijdje vanzelf afgevoerd. Kauwgom kauwen of geeuwen kan het proces bespoedigen.

Een goede positionering van het hoofd en de juiste zoutgehalte is alles waar het om draait bij het gebruik van de Neti Pot. Bekijk de instructievideo’s nogeens als je het even niet meer weet en doe het gewoon. Immers, de praktijk is nog altijd de beste leermeester!