Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Yoga en de Neti Pot

keramiek neti pot

De Neti Pot is geen nieuw fenomeen

Het gebruik van de Neti Pot komt voort uit de oeroude Yoga traditie. In India wordt dit gebruik Jala Neti of de Neti Kriya genoemd. Dit gebruik gaat duizenden jaren terug en is in het oosten vooral bekend als een van de persoonlijke reinigingsrituelen van de Yogi’s. Het spoelen van de neus werd door hen ook gebruikt om beter te mediteren. 

De verbinding tussen twee werelden

De adem vormt in wezen de brug tussen de “outer world” en de “inner world”. Mensen die regelmatig mediteren, ontwikkelen langzaam aan het vermogen om subtiele blokkades in de neus steeds meer en meer aan te voelen. Een goede neushygiëne wordt zo steeds belangrijker naarmate je vordert in je meditatie.

Met dit als achtergrond is het voor diegene die regelmatig mediteren een kwestie van tijd voordat hij of zij overgaat tot aanschaf van een Neti Pot.

Yogi's over de Neti Pot?

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over het gebruik van de Neti Pot. Vooral Yogi’s zoals Swami Rama en Swami Muktibodhananda Saraswati hebben vanuit wetenschappelijke en esoterische invalshoeken het gebruik van de Neti Pot belicht.

Zo gaat Swami Rama in zijn boek “The Science of Breath” in op de anatomie en de werking van de neus. Hij legt ook uit hoe het spoelen van de neus bijdraagt aan een goede neushygiene en wat voor positieve effecten het heeft op ons lichamelijk en geestelijk functioneren.

Swami Muktibodhananda Saraswati schrijft, in haar commentaar op de Hatha Yoga Pradipika, “Het gebruik van de Neti Pot … creeert een toestand van harmonie en balans in het gehele centrale zenuwstelsel en de systemen voor de ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, en uitscheidingsfuncties. ”

De Neti Pot is vanuit yoga perspectief een handig hulpmiddel voor mensen die yoga beoefenen. Daarnaast biedt de Neti Pot voor mensen die niet mediteren  ook onmiskenbaar voordelen. Immers verkoudheid gerelateerde ongemakken wil je toch liever voorkomen dan genezen.

Boek over de Neti Pot

Mocht je meer willen lezen over de Neti Pot en de vele voordelen die het heeft voor je gezondheid, dan is dit boek van Warren Jefferson een optie.  

 

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond