Yoga en de Neti Pot

Het gebruik van de Neti Pot komt voort uit de oeroude Yoga traditie. In India wordt dit gebruik Jala Neti of de Neti Kriya genoemd.

Dit gebruik gaat duizenden jaren terug en is in het oosten vooral bekend als een van de persoonlijke reinigingsrituelen van de Yogi’s.

Het spoelen van de neus wordt door hen ook gebruikt om een hogere staat van meditatie te bereiken. Om dit enigszins te begrijpen gaan we kort in op het gebruik van de Neti Pot in de klassieke Yoga.

De 8 onderdelen van de klassieke yoga

1 en 2 zijn richtlijnen voor een gebalanceerd leven, vergelijkbaar met de tien geboden. De Yoga houdingen staan bekend als Hatha Yoga en alle variaties daarvan. Pranayama is een term voor een reeks ademhalingsoefeningen. Pratyahara is een onderdeel waarin het controleren van de zintuigen centraal staat. De overige stappen spreken voor zich.

 

  1. Yama’s
  2. Niyama’s
  3. Yoga Houdingen
  4. Pranayama
  5. Pratyahara
  6. Concentratie
  7. Meditatie
  8. Verlichting

neti pot yoga

De Neti Pot heeft vooral zijn toegevoegde waarde bij de onderdelen 4, 6 en 7. De adem speel bij deze onderdelen een belangrijke rol. In de voorbereiding op de ademhalings- en concentratie oefeningen en ook bij meditatie wordt de Neti Pot gebruikt om de neus- en luchtwegen vrij te maken. Een vrije doorgang is essentieel om de oefeningen naar behoren uit te voeren.

De verbinding tussen twee werelden

De adem vormt in wezen de brug tussen de “outer world” en de “inner world”. Mensen die regelmatig mediteren, ontwikkelen langzaam aan het vermogen om subtiele blokkades in de neus steeds meer en meer aan te voelen. Een goede neushygiëne wordt zo steeds belangrijker naarmate je vordert in je meditatie.

Met dit als achtergrond is het voor diegene die regelmatig mediteert een kwestie van tijd voordat hij of zij overgaat tot aanschaf van een Neti Pot.

Wil je meer weten over de Neti Pot?

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over het gebruik van de Neti Pot. Vooral Yogi’s zoals Swami Rama en Swami Muktibodhananda Saraswati hebben vanuit wetenschappelijke en esoterische invalshoeken het gebruik van de Neti Pot belicht.

Zo gaat Swami Rama in zijn boek “The Science of Breath” in op de anatomie en de werking van de neus. Hij legt ook uit hoe het spoelen van de neus bijdraagt aan een goede neushygiene en wat voor positieve effecten het heeft op ons lichamelijk en geestelijk functioneren.

Swami Muktibodhananda Saraswati schrijft, in haar commentaar op de Hatha Yoga Pradipika, “Het gebruik van de Neti Pot … creeert een toestand van harmonie en balans in het gehele centrale zenuwstelsel en de systemen voor de ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, en uitscheidingsfuncties. ”

De Neti Pot is vanuit yoga perspectief een handig hulpmiddel voor mensen die yoga beoefenen. Daarnaast biedt de Neti Pot ook voor mensen die niet mediteren onmiskenbaar voordelen. Immers verkoudheid gerelateerde ongemakken wil je toch liever voorkomen dan genezen.

Boeken en Netipot

Mocht je meer willen lezen over de Neti Pot dan zou onderstaande titel ( Neti: Healing Secrets of Yoga and Ayurveda van David Frawley) een optie zijn. Mocht je geinteresseerd zijn de neti pot of neusdouche bekijk dan een van de onderstaande reviews.