Leukste Kattenspeelgoed om je kat urenlang te vermaken

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Katten zijn geweldige huisdieren. Ze hebben elk een eigen, unieke karakter en naast slapen en eten komen ze ook graag om aandacht vragen. Die aandacht geef je niet alleen in de vorm van knuffels, maar ook in de vorm van leuke spelletjes die je met je kat kunt spelen.

Kattenspeeltjes houden je kat namelijk fit en gezond en zorgen ervoor dat je kat zich niet verveelt. Om jou te helpen de leukste kattenspeelgoed voor je kat uit te kiezen, hebben we een gids geschreven met veel informatie over kattenspeeltjes.

Wat zijn de leukste kattenspeelgoed?

De leukste kattenspeelgoed zijn kleine speelgoedjes zoals muisjes en lampjes of zelfs speelcircuits en automatisch bewegende balletjes, die ervoor zorgen dat je kat genoeg beweging krijgen en dat je kat zich niet verveelt. Kattenspeelgoed houden je kat actief en gelukkig en kunnen ervoor zorgen dat je kat minder kattenkwaad uithaalt.

Waarom kattenspeelgoed kopen voor je kat?

Één van de grootste redenen waarom mensen twijfelen om een kat in huis te halen is omdat ze denken dat katten het meubilair beschadigd. Hoewel een kat af en toe kan klauwen aan stoelen en banken, zullen katten die genoeg speelgoed hebben zich minder snel vervelen en zich dus minder vaak amuseren met het meubilair.

Ook zijn kattenspeeltjes belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat fit en actief blijft. Katten met overgewicht hebben heel wat kans op diabetes. Het is dan ook een goed idee om kattenspelletjes in huis te halen die ervoor zorgen dat je kat genoeg beweegt en zo calorieën verbrandt.

Tot slot moet je kat ook zijn of haar opgekropte energie kwijtraken. Katten slapen namelijk tot 18 uur per dag waardoor ze amper 6 uur hebben om al hun energie kwijt te raken. Indien je geen speelgoed voor je kat voorziet zullen ze dit doen door in de gordijnen te kruipen of met de klauwen uit rond te hollen op de sofa.

Welke soorten kattenspeeltjes zijn?

Wanneer we kijken naar de leukste kattenspeelgoed zien we dat er een hoop is om uit te kiezen. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten speeltjes.

Kattenlaser

Een kattenlaser is een klein lasertje dat je op de vloer of de kattenkrabpaal kan richten. Je kat zal dan proberen om het lichtje te vangen. Een kattenlaser is een erg goed speelgoedje om je kat beweging te bieden. Toch moet je ook even opletten, een kattenlaser een kat ook erg kan frustreren omdat de kat niets fysieks heeft om te vangen of vast te grijpen.

Stok met draad en veren

Een stok met draad en veren biedt heel wat oefening voor je kat. Aan het eind van de stok is vaak een elastische draad vastgemaakt met daaraan enkele veren en eventueel een belletje.

Leukste kattenspeelgoed

Kleine muisjes

Ook kleine muisjes zijn een geweldige manier om je kat aan het bewegen te krijgen. Daarnaast zullen deze kleine plastic of stoffen muisjes ook het jachtinstinct van je kat activeren.

Balletjes

Je kan je kat ook kleine balletjes met een belletje in geven. Deze balletjes bieden je kat een leuke manier om te bewegen en activeren de zintuigen van je kat.

Kattentunnel

Een kattentunnel is een stoffen cylinder met meerdere kanalen waar je kat door kan kruipen. Dit traint de behendigheid van je kat en zorgt ervoor dat je kat ook een leuke plek heeft waar hij of zij zich kan verstoppen.

Interactief kattenspeelgoed

Tot slot, als we het hebben over de leukste kattenspeelgoed, dan hoort interactief kattenspeelgoed er ook bij. Interactief kattenspeelgoed is speelgoed voor katten waarbij de kat actief moet zijn om het speelgoed te laten werken.

Dit kan bijvoorbeeld een speeltje zijn waar de kat moet jagen op een bal of een speelgoed waar de kat moet trekken of duwen om een beloning te krijgen. Het is bedoeld om de mentale en fysieke stimulatie van de kat te verhogen en te voorkomen dat de kat verveelt.

De Leukste Kattenspeelgoed bij Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van de leukste kattenspeelgoed?

Hieronder enkele punten om op te letten bij het kopen van de leukste kattenspeelgoed:

Afmetingen

Wanneer je kattenspeelgoed koopt moet je ervoor zorgen dat je speelgoed groot of klein genoeg is voor je kat. Anders is het speelgoed te onhandig en zal je kat er ook geen plezier aan hebben.

Duurzaamheid

Ook moet het speelgoed dat je koopt duurzaam zijn. Zorg ervoor dat je speelgoed koopt dat goed gemaakt is en lang zal meegaan tussen de klauwen van je kat. Soms is het beter dat je een speelgoedje koopt dat wat duurder is dan een goedkoop speelgoedje dat maar enkele dagen meegaat.

Het ontwerp

Kijk ook even naar het ontwerp van het speelgoedje. Zorg ervoor dat het speelgoed bijvoorbeeld geen scherpe randjes heeft waar je kat zich aan kan bezeren. Denk ook even aan hoe je kat speelt met speelgoedjes. Bijt je kat de meeste balletjes binnen de kortste keren stuk? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om je kat een speelgoedje te kopen met belletjes in die uit het balletje kunnen komen en ingeslikt kunnen worden.

De leeftijd van je kat

Tot slot zal ook de leeftijd van je kat een grote invloed hebben op welk speelgoed je koopt. Voor kittens kan je speelgoed kopen dat hen heel wat laat bewegen terwijl je voor oudere katten meer kan kiezen uit speelgoed dat hun intelligentie of zintuigen stimuleert.

Zijn kattenspeeltjes wel veilig?

Een van de meest gestelde vragen over kattenspeeltjes is of kattenspeeltjes uiteindelijk wel veilig zijn voor katten. Het antwoord hangt af van het speelgoed dat je koopt en de certificeringen. Speelgoed dat je van een Nederlandse of Europese (online) winkel koopt is over het algemeen zeer veilig voor je kat. Bekijk ook de beoordelingen van de kopers en doe wat onderzoek naar de speelgoedjes als je niet zeker bent over de veiligheid.

Kan je kattenspeeltjes ook zelf maken?

Ja. Je kan kattenspeeltjes ook zelf maken. Maar let wel op het volgende. Kattenspeeltjes zijn namelijk ontworpen om de intelligentie en het jachtinstinct van je kat te stimuleren. Daarbij zijn kattenspeeltjes ook vaak gemaakt van materialen die veilig zijn voor je kat.

Wanneer je gaat bezuinigen op kattenspeelgoed door het zelf te maken kan je zonder dat je het weet bijvoorbeeld materialen gebruiken die gevaarlijk zijn voor je kat, of kun je speelgoed maken waar je kat zich aan kan bezeren.

Misschien ook interessant om te lezen:

Beste krabpaal voor katten

Beste zelfreinigende kattenbakken