Beste zelfreinigende kattenbak

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Iedere katteneigenaar kent het wel; je bent dol op je vierpotige vriend, maar de kattenbak schoonmaken is altijd zo’n vervelende klus met al die vieze geurtjes. Waarom kies je dan niet voor een zelfreinigende kattenbak?

Veel kattenliefhebbers zijn te spreken over zo’n investering, omdat deze kattenbakken het schoonmaken simpel maken, sterke geuren tegenwerkt en ook jouw katten een schonere ruimte bieden om hun behoefte te doen!

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

Het spreekt eigenlijk voor zich wat een zelfreinigende kattenbak inhoudt, maar het is niet gelijk duidelijk hoe zoiets werkt. Er zijn verschillende soorten zelfreinigende kattenbakken met aparte werkwijzen. Hieronder leggen we uit hoe de semi- en automatisch zelfreinigende kattenbakken precies werken.

Semi-zelfreinigende kattenbak

De semi-zelfreinigende kattenbak filtert de urine en ontlasting van het schone kattengrit. Er zit namelijk een zeefsysteem ingebouwd in deze kattenbak. Om deze te gebruiken moet je wel zelf een hendel overhalen of de bak kantelen/draaien.

De uitwerpselen en geklonterde urine vallen door het zeefsysteem en worden dan opgevangen in een speciaal opvanglaatje. Deze kan je daarna gemakkelijk legen en terug in de kattenbak schuiven. Hoe vaak je het laatje moet legen is afhankelijk van hoeveel katten je hebt en of het een binnen- of buitenkat is.

Het voordeel is dat de semi-zelfreinigende bak veel goedkoper is dan een automatische zelfreinigende kattenbak. Het nadeel is dat je zelf actie moet ondernemen (zoals de hendel overhalen), omdat anders de uitwerpselen blijven liggen en er alsnog een vieze geur vrij komt in je huis. Maar dit is volgens velen al een heel stuk beter dan met een schepje door het grit moeten graven naar de poep van je kat!

Kattenbak zelfreinigend automatisch

Met een automatisch zelfreinigende kattenbak heb je er écht geen omkijken meer naar. Deze kattenbak heeft sensoren waarmee ze detecteren wanneer de kat langs is geweest. Na het toiletbezoek gaat de bak zelfstandig langzaam draaien om het vieze grit van het schone grit te filteren. Het enige wat jij hoeft te doen, is af en toe het laatje legen waar het vieze grit in komt; de rest doet de automatisch zelfreinigende kattenbak zelf.

Het is een groot voordeel dat je nauwelijks meer tijd en energie hoeft te steken in het schoonmaken van de kattenbak. Zo’n luxe heeft wel het nadeel dat het duurder is dan een normale kattenbak. Je hebt het al snel over meer dan honderd euro. Daarnaast verbruiken ze ook stroom of batterijen. Het is wel dé ideale kattenbak voor als je een weekendje op vakantie gaat.

Beste kattenbak zelfreinigend bij Bol.com

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een kattenbak?

Nu weet je dus hoe een zelfreinigende kattenbak te werk gaat, maar hoe kun je nu de juiste keuze maken tussen alle opties die online te vinden zijn? De prijs en specificaties van de zelfreinigende kattenbakken kunnen enorm verschillen. Sommige zijn heel duur, omdat er bijvoorbeeld een ingebouwde UV-sterilisator in de kattenbak zit om nare geurtjes te verwijderen. Andere kattenbakken zijn goedkoper, omdat ze niet automatisch zijn en nog specifieke handelingen vereisen.

kattenbak zelfreinigend, beste zelfreinigende kattenbak

Je weet hierdoor misschien niet waar je moet beginnen, maar geen zorgen; we hebben handige tips om jou te helpen met het uitkiezen van de perfecte kattenbak voor jouw kat!

Grootte van de kattenbak

Dit spreekt misschien voor zich, maar de grootte van de kattenbak is afhankelijk van jouw kat. Wij raden aan om een kattenbak te kopen die minimaal 1,5 keer de lengte van jouw kat is. Als je de optie hebt voor groter, dan raden wij altijd groter aan. Hoe meer ruimte, hoe beter voor jouw kat!

Open of dichte kattenbak

Als je een (semi) zelfreinigende kattenbak gaat kopen, is het handig om eerst te besluiten of je een gesloten of open model wilt. Beiden hebben voor- en nadelen.

Gesloten model

Het gesloten model heeft een deksel op de kattenbak zitten. Sommige katten vinden dit fijner omdat ze dan meer privacy hebben wanneer zij hun behoefte doen. Het helpt ook met het tegengaan van nare geurtjes.

Open model

Een open model heeft geen deksel. Vooral voor grotere katten is dit fijner, maar er zijn ook katten die graag hun omgeving in de gaten houden wanneer ze op de bak gaan. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je een model kiest die het beste past bij jouw kat!

Soort kattenbakvulling

Kattenbakvulling kan ook een enorm verschil maken voor zowel de kat als vieze geurtjes. Veel automatisch zelfreinigende kattenbakken vereisen een specifiek soort kattenbakvulling. Let hierbij op met het aankopen van jouw kattenbak. Hoewel er veel verschillende soorten kattengrit zijn, kan je het grotendeels opdelen tussen klonterende- en niet-klonterende kattenbakvulling.

Klonterende kattenbakvulling

Klonterende kattenbakgrit wordt ook klei- of bentonietvulling genoemd. Als je kat geplast heeft op dit grit, klontert het samen tot een soort klei. Met het filtersysteem valt het schone, droge grit door een rooster en blijven de uitwerpselen en samengeklonterd grit liggen. De Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak is een voorbeeld van een zelfreinigende kattenbak die klonterende kattengrit vereist om optimaal te werken.

Niet-klonterende kattenbakvulling

Niet-klonterend kattenbakvulling zijn vaak gemaakt van plantaardig materiaal, zoals hout. Dit materiaal absorbeert veel beter de urine van jouw kat, waarna het na de absorptie als zaagsel uit elkaar valt. Dit zaagsel valt gemakkelijk door het rooster in het laatje dat je daarna gemakkelijk kan legen. De PeeWee Kattenbak EcoHûs is een voorbeeld van een semi-zelfreinigende kattenbak die met niet-klonterende kattenbakvulling werkt.

Ook met kattenbakgrit is het belangrijk om te weten wat jouw kat fijn vindt. Sommige katten vertikken het om op een kattenbak te zitten met niet-klonterende kattenbakvulling. Dus test eerst welke voorkeur jouw kat heeft voordat je een (semi) automatisch zelfreinigende kattenbak aankoopt!