Beste Krabpaal voor katten

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

Wil jij je lieve kat verwennen met een nieuwe kattenkrabpaal? Of misschien is je huidige aan vervanging toe? Het kiezen van een goede en hoogwaardige krabpaal die goed bij jouw kat(ten)past is niet altijd even makkelijk. Om je op weg te helpen hebben we hier enkele weetjes en tips over krabpalen voor katten op een rij gezet.

Waarom zijn krabpalen voor katten zo belangrijk?

Ze zijn belangrijk voor katten omdat ze de kans bieden om hun nagels schoon te maken en scherp te houden. Bovendien zorgen ze ervoor dat katten niet gaan krabben aan meubels of andere oppervlakken in huis. Ook komen heel wat krabpalen met gezellige en zachte plekjes waar je kat naar believen kan luieren, wat erg belangrijk is gezien katten tot wel 16 uur per dag kunnen slapen!

Een krabpaal met of zonder speeltjes, wat is het verschil?

Wanneer je een krabpaal uitkiest heb je vaak de keuze uit een krabpaal met speeltjes en een zonder speeltjes. Je keuze zal in grote mate afhangen van het karakter van je kat.

Heb je een kat die heel wat stimulatie nodig heeft en erg energiek uit de hoek kan komen tijdens het spelen, dan is er één met speeltjes een goed idee. Heb je aan de andere kant een kat die het liever rustig aan doet en niet zo zeer geïnteresseerd is in belletjes, pompons of touwen, dan kan je opteren voor één zonder speeltjes.

Een krabpaal met speeltjes aanschaffen voor een energieke kat is een erg goed idee. Hij of zij op die manier minder tijd heeft om kattenkwaad uit te halen.

Krabpaal voor katten

Uit welke materialen bestaat een krabpaal voor katten?

Deze kunnen uit een uiteenlopende materialen bestaan. Hier volgt alvast een overzicht van enkele veelvoorkomende materialen en waar je eventueel op moet letten.

MDF

MDF – ook we beter bekend als spaanplaat, is een materiaal dat vaak in krabpalen gebruikt wordt op platformen te creëren. Spaanplaat is erg sterk waardoor krabpalen uit MDF erg goed geschikt zijn voor grotere katten (Maine Coon bijvoorbeeld) of katten die erg energiek zijn.

Touw

De krabgedeeltes van een krabpaal voor katten zijn vaak gemaakt uit touw. Dit touw wordt om de palen heen geplakt en bestaat vaak uit natuurlijke vezels zoals sisal. Na verloop van tijd kunnen de vezels in het touw ontrafelen en loskomen. Je kan echter makkelijk online nieuw sisaltouw bestellen om zo je krabpaal een kleine opknapbeurt te geven.

Pluche-stof

De palen zijn meestal bedekt met pluche stof. Dit houdt de kat warm in de winter en is lekker zacht om op te slapen. Pluche stof is makkelijk schoon te maken met een vochtige doek of je kan het ook makkelijk stofzuigen.

Krabpaal voor katten bij Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen?

Kattenkrabpalen zijn er in vele soorten en maten. Om jou te helpen een goede en geschikte paal te kopen hebben we hier alvast enkele dingen op een rijtje gezet waar rekening mee moet houden.

De paal moet groot genoeg zijn

Een kattenkrabpaal moet hoog genoeg zijn zodat de kat zich helemaal kan strekken. Dit is belangrijk voor de kat om spieren in zijn rug en benen te trainen en om zijn nagels in goede conditie te houden.

De kattenkrabpaal moet stevig genoeg zijn voor je kat

Het is belangrijk om te kiezen voor een model dat stevig en sterk is. Je wilt namelijk niet dat de paal omvalt wanneer je kat erop klimt of eraan krabt. Daarnaast moet het moet stevig op de grond staan, zodat je kat er veilig op kan klimmen en krabben.

Koop je een kattenkrabpaal met of zonder ligplekjes?

Als je er een met ligplek koopt, zorg er dan voor dat er genoeg ligplek voor al je katten. De alpha van de bende ligt normaal gezien op het hoogste ligplekje. Op die manier drukt je kat zijn of haar status uit en kan hij of zij een oogje in het zeil houden over zijn of haar territorium.

Heb je een energieke kat? Koop dan zeker een hoogwaardige krabpaal!

Zorg dat het gemaakt is van hoogwaardige materialen. Dit is vooral belangrijk wanneer je een energieke kat hebt. Een energieke kat zal namelijk een pak meer springen, klauteren en krabben waardoor een kattenkrabpaal van slechtere kwaliteit binnen de kortste keren onherroepelijk de vuilnisbak in kan. Een krabpaal van hoge kwaliteit zal niet alleen langer meegaan, maar je kat zal er ook veel plezier aan beleven.

Heb ik een krabpaal voor een kitten of een kat nodig?

Wanneer je een kitten in huis haalt is het een goed idee om er één te kopen die speciaal ontworpen is voor kittens. Kittens zijn namelijk erg klein en kunnen vaak niet aan de krab touwen of platformen voor volwassen katten.

Waar zet ik mijn krabpaal nu het best?

Een grote variant zet je best in een rustige hoek van de kamer zodat je kat hier naar hartenlust kan rusten. Je kan er ook voor kiezen om het bij het venster neer te zetten. Katten houden er namelijk van om in de zon te zitten en uit het raam te kijken.

Moet ik kattenkruid op mijn nieuwe krabpaal strooien?

Indien je kat een grote fan is van kattenkruid kan dit helpen om je kat gewoon te laten worden aan de nieuwe krabpaal. Katten zijn van nature uit achterdochtige wezens, en wanneer je een nieuwe krabpaal in huis haalt kan het zijn dat je kat de krabpaal volkomen negeert.

Door kattenkruid te strooien zorg je ervoor dat je kat tot rust kan komen op de krabpaal en de deze met wat positiefs gaan associëren. Indien je kat echter geen fan is van kattenkruid, of indien kattenkruid geen effect heeft, kan je ook enkele matabi stokjes op de platformen van de krabpaal leggen.

Hoe lang gaat een krabpaal mee?

Dit is een lastige vraag en hangt af van een aantal factoren. Een grote factor is de grootte en de kwaliteit van de constructie. Er zijn van die eenvoudige krabpalen met een plateau onderin, een paal in het midden en bovenin een ronde of vierkante plaat. De paal wordt onderin en boven veelal met een enkele schroef of bout vastgezet. Zo’n constructie kan makkelijk omvallen. Na verloop van tijd kan het los gaan zitten, en houdt afhankelijk van het gebruik niet lang stand.

De grotere daarentegen zijn steviger qua constructie en hebben vaak 4 palen onderin. Dit type gaat dan ook veel langer mee, dan de kleinere varianten. Een ander voordeel is dat de grotere varianten niet makkelijk omvallen.

Misschien ook leuk om te lezen: