Hoeveel zout moet er in de Neti Pot?

Rhino horn neusdouche

De Neti pot is een eenvoudige en effectieve manier om de neus en holtes te reinigen. Het spoelen van de neus is een eeuwen oude traditie en wordt in de Ayurvedische traditie Jala neti genoemd.

Het op deze wijze schoon houden van de neus- en sinusholtes werkt gunstig op symptomen van verkoudheid, griep, luchtweginfecties, droge neus, allergieën en andere irritaties in dit gebied. Het gebruik is heel gemakkelijk en kost maar een paar minuten van je tijd.

Keukenzout vs natuurlijkzout

Het spoelen van de neus gebeurt met zoutwater. De vraag is nu hoeveel zout moet er in de Neti Pot en wat voor zout te gebruiken. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

netipot hoeveel zout

Kan je gewoon keukenzout gebruiken? Ja, maar er kleven enkele bezwaren hieraan. De ervaring van vele is dat de combinatie keukenzout uit de supermarkt en water niet zo prettig aanvoelt in de neusholtes.

 

Keukenzout vs natuurlijkzout

Keukenzout voelt hard aan en de toevoegingen aan het keukenzout kunnen irritaties in je neus veroorzaken. Feit is dat water met natuurlijk zout zachter smaakt en ook prettiger aanvoelt in de neus. Daarom wordt er geadviseerd om fijn zeezout of Himalaya zout te gebruiken.

OK, wat is nu wijsheid, wel of geen keukenzout. De praktijk is nog altijd de beste leermeester. Probeer het gewoon uit en kijk hoe beide opties aanvoelen!

Hoeveel zout moet er in de Neti Pot ?

Een vuistregel die hierbij wordt gehanteerd is dat het water hetzelfde smaakt als een traan. Dit hangt natuurlijk af van de inhoud van de Neti Pot. Vanwege de verschillende maten Neti Pot, varieren de adviezen zout van een mespuntje, een kwart theelepel, een halve theelepel tot één afgestreken theelepel.

 

Hoeveel zout moet er in de Neti Pot, is toch een kwestie van uitproberen en proeven. Op een gegeven moment heb je met trial en error door hoeveel zout er in jouw Neti Pot moet. Het gaat er uiteindelijk om wat jij prettig vindt.

Tegenwoordig wordt er bij de neti pot of neusdouche ook zakjes zout bij verkocht die precies afgestemd zijn op de inhoud van de neti pot of neusdouche, zoals de Rhinicur Neusdouche.