Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe kies ik het beste Meditatiekussen

meditation-meditating-yoga-and-meditation-peace-and-meditation-meditation-ritual-mental-health_t20_3gblaR

Beste Meditatiekussen kiezen?

Okay, je heb je voorgenomen om een meditatiekussen te kopen, maar dan komt de vraag: Hoe kies ik nou het beste meditatiekussen?

De keuze voor een meditatiekussen is toch iets persoonlijks en hangt af van wat welke eisen je er aan stelt. Het moet mooi zijn, je meditatie houding kunnen ondersteunen, moet het afwasbaar zijn, moet het voorzien zijn van een rits, binnen of buiten hoes en zo kan de lijst verder worden aangevuld.

In dit artikel vind je een overzicht van de meest gangbare meditatiekussens en hopelijk zal dit je helpen in het maken van een keuze voor het beste meditatiekussen dat bij jou past.

Soorten Meditatiekussens

Er is in ieder geval keuze genoeg. Je kan kiezen uit hoge, platte, ronde, halve maanvormige, vierkante, oprolbare, Zafu’s (meditatiekussen met plooien), V-vormige, opblaasbare, meditatiebankje, of een meditatiestoel.

Je persoonlijke voorkeur bepaalt je keuze voor het beste meditatiekussen. Maar ja hoe kom je nou tot een persoonlijke voorkeur. 

Laten we beginnen met een video van Eric Solomon. Een mooi en grappig fimpje, prima om een beeld te krijgen van verschillende meditatiekussens en hun toegevoegde waarde.

Overzicht Meditatiekussens

Geinspireerd door deze video, onderstaand een overzicht van gangbare meditatiekussens met hier en daar een persoonlijke noot.

Meditatiebankje

Een meditatiebankje wordt gemaakt van hout, heeft een wat schuin aflopend zitvlak en is vaak te koop met bijpassende kussentje. Er zijn verschillende varianten, zo hebt je vaste en opklapbare bankjes. Meditatiebankjes wordt veel gebruikt binnen de boeddhistische tradities, vanwege de zittende meditatiehouding. 

Zo’n bankje is ideaal voor mensen die niet in een kleermakerszit kunnen zitten en de voorkeur geven aan een geknielde houding.

Opblaasbare Meditatiekussen

Gemaakt van plastic met een dun laagje stof er over heen. Je ziet ze vaak in een ronde en maanvormige uitvoering. De hoogte is verstelbaar door te variëren met de hoeveelheid lucht. Ideaal voor op reis, weegt niks en neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Het is wel even een gedoe om het op te blazen en voor jezelf de juiste hoogte af te stellen. Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de optie dat je tijdens je vakantie ook even kan mediteren.

Ronde Meditatiekussen

De ronde kussens kunnen gebruikt worden voor verschillende zit varianten zoals de lotushouding, de kleermakerszit en de geknielde houding. De manier van zitten bepaalt vaak de hoogte van het meditatiekussen. De hoogte van de kussens varieren tussen de 10 tot 35 cm en is ideaal voor mensen die niet zo lenig zijn.

De meeste kussens zijn gevuld met boekweitkaf of kapok (eco-katoen). De meeste uitvoeringen hebben een binnen en buitenhoes. Je kan t dus makkelijk wassen als het nodig is. Daarnaast kan je de hoogte voor jezelf nog “fine tunen” door wat boekweitkaf of kapok eruit te halen.

De ronde meditatiekussen blijkt tot een van de meest verkochte meditatiekussens te behoren. Het beste meditatiekussen voor veel mensen. De populariteit is misschien te danken aan de enorme varieteit aan opdruk, van boeddhistische symbolen, chakra tekens, lotussen en andere bloemmotieven, Bloed des Levens symbool tot aan uiteenlopende yantra’s and mandala’s ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Zafu Meditatiekussen

Kenmerkend voor de Zafu’s zijn de plooien. De Zafu kussens waren oorspronkelijk ronde meditatiekussen met een breder zitvlak dan de ronde kussens en een hoogte van rond de 15 cm. Tegenwoordige zijn er haast van alle soorten meditatiekussen wel een Zafu variant, in die zin dat er ook een uitvoering is met plooien aan de zijkanten van het kussen. De Zafu’s zien er mooi uit en zijn prima kussens om op te mediteren

Vele kiezen voor dit kussen als hun beste meditatiekussen, vanwege de bredere ondersteuning van het zitvlak. De plooien bieden net iets meer bewegingsruimte zodat de boekweit in het kussen zich beter kan spreiden c.q. “plooien” rondom het zitvlak. 

De Halve Maan meditatiekussen - Misschien wel het beste meditatiekussen voor velen

De halve maan meditatiekussens zijn bijzonder geschikt voor mensen met een zithouding waarbij de knieen de grond raakt, De vorm van dit meditatiekussen heeft als voordeel dat het ondersteuning biedt aan het zitvlak en tegelijkertijd ook de (binnenkant)dijen.

Door de halve maan vorm is er ook ruimte om je voeten dicht onder je lichaam te plaatsen. Een ander bijkomend voordeel is dat het door de lichte wig vorm van het kussen, je bekken vanzelf naar voren kantelt en daardoor automatisch een rechte rug wordt verkregen. De Halve Maan meditatiekussen is ook verkrijgbaar in een Zafu uitvoering. 

Een rond meditatiekussen is misschien het meest gebruikt maar de Halve Maan heeft zeker zijn toegevoegde waarde. 

Vooral de bredere ondersteuning van het zitvlak, en de hierboven genoemde voordelen maken dat dit kussen onmisbaar is voor iedereen die meditatie serieus neemt. Een absolute topper voor zowel beginnende als gevorderde Yogi’s.

meditatiemat

Een meditatiemat - voor je eigen spirituele plekje thuis

Mocht je over gaan tot het kopen van een meditatiekussen dan is het misschien ook een idee om gelijk te orienteren voor een meditatiemat, voor je eigen spirituele plekje thuis. Wil je meer hierover weten, lees dan het onderstaande artikel.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond