Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe kies ik de beste Meditatiemat

Meditatie mat

Hoe kies ik de beste Meditatiemat?

Voor yoga en meditatie is het gebruikelijk om een yogamat en een meditatiekussen te kopen. Wat opvalt is dat wij daarbij niet meteen ook een meditatiemat kopen. “Ik heb toch al een yogamat waar ik op kan zitten”, wordt er veelal gezegd. Dit is absoluut waar, geen speld tussen te krijgen.

Maar er komt een moment (meestal wat later in je yoga en meditatie experience) dat je toch nog kiest voor een meditatiemat. Lees verder als je meer wilt weten over de nut en noodzaak van een eigen meditatiemat.

Waarom een eigen meditatiemat?

Je eigen yogamat gebruiken om te mediteren is prima. Maar het kan zijn dat de mat te dun is en je niet de juiste ondersteuning biedt dat nodig is voor je meditatie. Misschien wijk je uit dan uit naar je oude vertrouwde vloerkleed bijvoorbeeld in je woonkamer of slaapkamer. Prima uitkomst als dat voor jou werkt, zeker als het lekker zacht is.

Ongemakken

meditatiemat

Maar wat als de vloerkleed te dun is, ruw en niet prettig aanvoelt. Het zitten op het vloerkleed begint een kwelling te worden, zeker bij een meditatiehouding waarbij de knieën en enkels de grond raken.

Door het ontbreken van een zachte ondergrond gaan de enkels en knieën op den duur pijn doen.

Daarnaast kan het vloerkleed toch niet zo’n goed idee uit oogpunt van hygiene. Immers daar wordt op gelopen. En misschien dat je tijdens je ademhalingsoefeningen, er achter komt dat het vloerkleed niet geheel vrij is van geurtjes.

Mediteren op je yogamat thuis is prima, maar is deze ook schoon genoeg om je daar tijdens het mediteren niet aan te storen. Je neemt per slot van rekening je yogamat mee naar je yogalessen en deze wordt zo blootgesteld aan stof en transpiratie.

De basis voor een goede meditatie

Een goede hygiëne is belangrijk voor je meditatie, want je wil niet afgeleid worden door onfrisse geuren en het gevoel hebben dat de plek waar je zit niet schoon is. 

Daarnaast is het aspect comfort even belangrijk. Vooral voor yogi’s die regelmatig en langer mediteren is het zaak om de voeten, enkels en knieën een zachte ondergrond te bieden.

Zo komt de meditatiemat om de hoek kijken. Zo’n mat vormt de basis voor je meditatie, je eigen spirituele plekje om te mediteren, en vormt een goede balans tussen comfort en ondersteuning. De mat is kleiner dan een yogamat en neemt dus niet zoveel ruimte in beslag. 

Hoe kies is de beste Meditatiemat?

Er zijn twee soorten matten, de ronde en vierkante. De vierkante meditatiemat wordt ook wel een Zabuton genoemd. De matten verschillen in lengte, breedte en dikte, maar zijn qua omvang niet groter dan 1 m bij 1 m bij 10 cm dikte. Daarnaast zijn de matten verkrijgbaar met en zonder opdruk. Om een keus te maken zou je stil kunnen staan bij het praktische en esthetische aspect.

Ga je voor optimale ondersteuning voor je knie en enkel kies dan een wat dikkere meditatiemat. Let dan ook op de vulling en waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Is comfort wat minder belangrijk voor jouw dan kan je kiezen voor een katoenen variant. Deze zijn met de meest prachtige en uiteenlopende mandala designs verkrijgbaar.

De vulling van de meditatiemat is meestal Kapok (eco-katoen) of foam (zachte spons). Daarnaast zijn ze ook in de boekweit variant verkrijgbaar. De buitenhoes van de meditatiemat is afneembaar en kan gewassen worden al dan niet in een wasmachine. Let goed op de wasvoorschriften om verkleuring of beschadiging te voorkomen.

Samenvattend

Een meditatiemat is uit oogpunt van comfort en hygiëne zeker aan te bevelen en vormt de basis voor je eigen spirituele plek. Bovendien neemt een meditatiemat relatief weinig ruimte in beslag.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond