Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De 3 Beste Neti Pots

neus spoelen neti pot

3 beste NETIPOTS

Het spoelen van de neusholtes, ook wel neusirrigatie genoemd, verwijdert slijm en vuiligheid zoals pollen, stofdeeltjes en bacteriën uit de neus en biedt verlichting bij uiteenlopende neus(holte)aandoeningen zoals verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking en pollenallergieën. Er zijn verschillende oplossingen om de neus te spoelen, zo heb je Sprays, Neusdouches en Neti pots.

Om je op weg te helpen met de keuze voor een oplossing vind je onderstaand:

1. Een overzicht van de 3 beste neti pots om je neus te spoelen.
2. Een vergelijking van deze drie producten op relevante aspecten.
3. Een koopgids met punten waar je op moet letten bij het kopen van een Neti Pot.

De 3 beste Neti Pots vergeleken op relevante aspecten

Opvallend in deze tabel is de Rhino Horn. In de tabel worden drie ziekenhuizen genoemd, maar het zijn er meer. Even googlen en je komt meer ziekenhuizen tegen die de Rhino Horn aanbevelen bij verschillende KNO-gerelateerde klachten. Lees onderstaande koopwijzer voor een verdere toelichting op de tabel.

Koopwijzer

Waar moet je op letten bij het kopen van een Neti Pot

1. Materiaal

Neti Pots zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en uitvoeringen en worden vaak gemaakt van roestvrij staal, keramiek en plastic.

Plastic Neti Pot

Plastieke Neti Pots zijn vaak gemaakt van hard plastic. Verder is het licht van gewicht en erg duurzaam. Laat je het een keer vallen dan is er niks aan hand, want het is onbreekbaar. Je kan het ook makkelijk meenemen op vakantie, want het weegt bijna niks.

Een puntje waar je alert op moet zijn is dat sommige soorten plastic een vreemde geur afgeven. Ben je daar gevoelig voor dan is de plastieke variant misschien niet de beste keus voor jou.

Keramische Neti Pot

De keramische Neti Pot is hitte bestendig, zeer duurzaam, hard, kleurvast en krasbestendig maar is tegelijkertijd ook breekbaar. Zoals met alle keramische voorwerpen, laat je het een keer vallen op een hard ondergrond, dan is de kans groot dat het stuk gaat.

Omdat het breekbaar is, is deze variant van de Neti Pot minder geschikt voor op reis. Mocht je het toch willen meenemen, gebruik een klein doosje waar je het in kan zetten of of wikkel het in je kleren zet het bij voorkeur in het midden van je koffer. Wetende dat er niet echt zachtzinnig wordt omgegaan met koffers op de airports is bij aankomst altijd de vraag of je Neti Pot de reis heeft overleefd.

Los van het negatief reisadvies is de keramische Neti Pot toch een prima keus en is misschien wel de meest verkochte Neti Pot wereldwijd. Bij Amazon.com behoort het in ieder geval tot de Top 3 meeste verkochte Neti Pots. Wil je weten waarom, lees dan dit artikel over Oprah en dr. Oz.

Roestvrije stalen (RVS) Neti Pots

Deze variant is zeer duurzaam, hard en onbreekbaar. De RVS Neti Pots zijn vaak groter qua uitvoering en hebben een groter waterinhoud. Vanwege de grootte is deze variant niet echt handig voor op reis.

Een andere punt om stil bij te staan is dat staal tegen het neusgat, vaak koud en hard aanvoelt. Ondanks de roestvrije label wordt er door gebruikers gewaarschuwd dat er na verloop van tijd roestplekken ontstaan bij de naden.

2. Waterreservoir

Het belangrijk om vooraf te kijken naar hoeveel water de Neti Pot. Heb je namelijk een klein waterreservoir dan kan het zijn dat je water moet bijvullen na het spoelen van een neusgat. Op zich is dit natuurlijk niet veel gevraagd maar bij dagelijks gebruik of meerdere keren per week is het toch handiger om te kiezen voor een oplossing met een wat groter waterreservoir.

3. Zoutoplossing

Het spoelen van je neus doe je met een zoutoplossing en bijvoorkeur een isotone zoutoplossing. Isotoon wil zeggen dat het vergelijkbaar is met de zoutsamenstelling van ons lichaam.

Bij de keramische Neti Pots wordt aan het individu overgelaten om de juiste hoeveelheid zout in te schatten. Afhankelijk van het hoeveelheid water kan de hoeveelheid zout varieren van een afgestreken theelepel, een halve theelepel tot een mespuntje. Wil je hier meer over weten lees dan het artikel ” Hoeveel zout moet er in de Neti Pot“.

Sommige varianten hebben een maatlepel voor de hoeveelheid zout. Dit maakt het natuurlijk een stuk makkelijker in de voorbereiden. Bij het gebruik van de Neti Pots wordt het aan de gebruiker ook overgelaten wat voor type zout te gebruiken. Het is overigens aan te bevelen om natuurlijk zout hiervoor te gebruiken.

4. Reiniging

Uit oogpunt van hygiene is het goed schoonhouden van je Neti Pot is erg belangrijk. Maak je het niet goed schoon dan is de kans groot dat bacterien zich binnenin gaan nestelen en dat we willen natuurlijk niet. Laat vooral geen water staan in je Neti Pot want dat bevordert de groei van bacterien.

Schoonmaken met zeep en een borsteltje is prima maar echt desinfecteren doe je het liefst met kokend water. Kies bij voorkeur voor een oplossing die vaatwasbestendig is en ook ondergedompeld kan worden in kokend water. Keramiek is wat dat aangaat een goede keus.

5. Een goede gewoonte

Tot slot nog een laatste punt van aandacht. In de praktijk is het zo dat wij niet altijd consequent zijn in het grondig reinigen van onze Neti Pots. Spoel je dagelijks of regelmatig je neus dan wordt er door Neti Pot experts aangeraden om het zekere voor het onzekere te nemen en je Neti Pot, net als je tandenborstel, na verloop van tijd te vervangen door een andere.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond