Spiritueel Boek: Autobiografie van een yogi – Paramhansa Yogananda

  • Auteur: Yogi
  • Datum: March 11, 2023
Affiliate Disclaimer

Wij kunnen als affiliate van Amazon.nl en Bol.com commissie ontvangen bij een aankoop via onze website.

“Autobiografie van een Yogi” van Paramhansa Yogananda is al decennia een populaire en gerespecteerde spirituele klassieker.

Dit boek telt rond de 550 pagina’s met adembenemende en life changing passages en wijsheden. Veel lezers beschouwen dit boek als een inspiratiebron en een belangrijke bron van inzicht en wijsheid.

Ondanks het feit dat dit boek in 1946 voor het eerst is gepubliceerd, is het nog steeds populair in spirituele kringen.

Vergelijkbaar met boeken zoals Living with the Himalayan masters, The Journey home, A secret search in India.

Wie was Paramhansa Yogananda?

Paramhansa Yogananda werd geboren als Mukunda Lal Ghosh op 5 januari 1893 in Gorakhpur, India. Hij groeide op in een spiritueel gezin en van jongs af aan was hij geïnteresseerd in spiritualiteit.

Op jonge leeftijd begon hij zijn opleiding bij verschillende spirituele leraren. Zijn eerste leraar was Sri Yukteswar Giri, een spiritueel meester uit West-Bengalen die hem initieerde in de technieken van kriya yoga.

Paramhansa Yogananda was een van de eerste Indiase spirituele leraren die naar de Verenigde Staten kwam om zijn werk te verspreiden. Hij begon zijn carrière als spiritueel leraar in India in de jaren 1910 en 1920, maar reisde in 1920 naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de International Congress of Religious Liberals in Boston.

Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten richtte hij de Self-Realization Fellowship op. De organisatie is gericht op het verspreiden van de principes van yoga en meditatie en het bevorderen van spirituele groei en verlichting. De organisatie heeft nu nog steeds als doel om mensen te helpen bij het bereiken van innerlijke vrede, harmonie en verlichting door middel van yoga en meditatie.

Yogananda stierf in 1952 tijdens een lezing in Los Angeles, waar hij nog steeds een grote aanhang heeft. Zijn werk en boodschap heeft geholpen om het begrip van yoga en meditatie in de Verenigde Staten te vergroten en wordt nog steeds bestudeerd en geprezen door vele mensen over de hele wereld.

Waar gaat dit boek over?

In het algemeen is “Autobiografie van een Yogi” een persoonlijk verhaal van de spirituele zoektocht van de auteur, met inzichten en lessen die hij heeft opgedaan tijdens zijn leven, die inspirerend en leerzaam kunnen zijn voor iedereen die op zoek is naar spirituele groei en verlichting.

Dit boek bevat zoveel bijzondere verhalen, wijsheden, diepgang en elementen voor persoonlijke groei, dat je daar ook weer een of meerdere boeken over zou kunnen schrijven. In hoofdlijnen gaat dit boek over:

Spirituele groei en verlichting

Het boek beschrijft de spirituele zoektocht van de auteur en de lessen die hij van zijn leraren heeft geleerd. Het biedt inzicht in de principes van yoga en meditatie en hoe deze kunnen worden toegepast om persoonlijke groei en verlichting te bereiken.

Relatie tussen meester en leerling

Een van de belangrijkste thema’s in het boek is de relatie tussen meester en leerling, en hoe een meester kan helpen bij het bereiken van spirituele verlichting. Yogananda beschrijft hoe hij van verschillende spirituele meesters heeft geleerd en hoe zij hem hebben geholpen.

Yoga en meditatie

Het boek beschrijft tevens verschillende technieken van yoga en meditatie, zoals kriya yoga, die Yogananda gebruikte om zijn eigen spirituele groei te bevorderen. Het biedt een uitgebreide beschrijving van deze technieken en hoe ze kunnen worden toegepast.

Spirituele tradities van India

Het boek geeft een uniek inzicht in de spirituele traditie van India, met beschrijvingen van de verschillende spirituele leraren en tradities die Yogananda heeft ontmoet tijdens zijn leven.

Verspreiden van kennis

Een ander belangrijk thema in het boek is de verspreiding van de kennis van yoga en meditatie in de Verenigde Staten en hoe Yogananda zijn werk verspreidde om de principes van yoga en meditatie bekend te maken aan een breder publiek.

Persoonlijke groei

Het boek beschrijft de persoonlijke groei van de auteur, zowel op spiritueel als op emotioneel en mentaal vlak.

Welke rol heeft Paramhansa Yogananda gespeeld bij de introductie van Kriya Yoga?

Paramhansa Yogananda speelde een belangrijke rol bij de introductie van kriya yoga in de Verenigde Staten en in de westerse wereld. Kriya yoga is een vorm van yoga die zich richt op het controleren van de ademhaling en het sturen van energie naar verschillende delen van het lichaam om de geest te kalmeren en spirituele groei te bevorderen.

Yogananda was een leerling van Sri Yukteswar, een spiritueel meester die hem in kriya yoga initieerde en hem opdroeg om de techniek te verspreiden in de westerse wereld. Door zijn boek “Autobiografie van een yogi” en de oprichting van de Self-Realization Fellowship, heeft Yogananda een groot aantal mensen geïntroduceerd in kriya yoga en andere aspecten van yoga en meditatie. De organisatie die hij oprichtte heeft nog steeds een grote invloed op de verspreiding van kriya yoga en andere aspecten van yoga en meditatie in de westerse wereld.

Voor wie is dit boek interessant?

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit of daar meer van wilt weten. Meer willen weten over de hierboven beschreven thema’s die voorkomen in het boek kunnen natuurlijk ook een reden zijn om dit boek op te pakken. Het is een inspirerend en leerzaam boek op meerdere vlakken.

Dit boek adresseert veel aspecten van spiritualiteit en hoe wij dat in ons dagelijks leven kunnen toepassen, dat dit boek zelfs na tientallen jaren nog altijd een klassieker wordt beschouwd. Het wordt daarom nog steeds gelezen en is het een bron voor velen op het pad van spirituele groei en verlichting.

Autobiografie van een Yogi – Aanbevolen door velen

Een kort filmpje over de “Autobiografie van een Yogi”.

Boeken van Paramhansa Yogananda bij Bol.com

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant: