7 Tips Om Leniger Te Worden

Hoewel lenigheid niet het belangrijkste is om een goede yogi te worden, is het belangrijk om het gevoel te hebben dat je vooruitgang boekt in je beoefening.

Dit geldt niet alleen voor yoga, maar ook voor andere aspecten van het leven!

Dus of je nu probeert een meester in Kurmasana te worden, of gewoon graag voorbij je knieën wil kunnen reiken als je voorover buigt, hier zijn 7 tips om je te helpen!
[su_spacer]

1 Forceer het niet

De traditionele ideeën die bestaan over uitrekken en lenigheid gaan er vanuit dat rekken krachtig en zelfs pijnlijk zou moeten zijn. Lenigheid is echter net zozeer mentaal als fysiek.

Eén van de redenen dat je spieren moeilijk buigzaam kunnen zijn, is dat je brein denkt dat het je lichaam moet beschermen voor pijn en verwondingen. Het brein geeft je spieren dus de instructie om te verstijven wanneer jij dieper in je rekkingen en houdingen buigt.

De meesten van ons, vooral als we al een paar jaar aan yoga doen, moeten onze hersenen en ons lichaam dus gewoon leren dat het veilig is. Daarom is het ook zo belangrijk om NIET te rekken op een manier die te krachtig en oncomfortabel is tijdens de yoga. Als je dit doet, leert je brein nooit dat het veilig is om dieper te buigen.
[su_spacer]

2 Focus op specifieke gebieden

Iedereen heeft er wel minstens één. Zo’n deel van je lichaam dat van nature zo strak vastzit, dat je het gevoel hebt dat het nooit los zal komen. Deze plekken komen het vaakst voor bij je heupen, schouders en hamstrings.

Je natuurlijke reactie op zo’n plek die van nature niet goed op wil rekken, is om hem te ontzien en houdingen die deze gebieden rekken te ontwijken, om je te focussen op houdingen die je makkelijker afgaan. Het resultaat hiervan is echter dat ze vast blijven zitten! Om hier iets aan te doen, is het belangrijk om je juist te focussen op het rekken van deze vastzittende plekken.
[su_spacer]

3 Houd het lichaam in balans

Flexibility-1000x666Vaak komt het ook voor dat de ene helft van het lichaam flexibeler is dan de andere helft.

In dit geval is het belangrijk om juist ook veel aandacht te besteden aan houdingen die lenigheid vragen van je minder flexibele kant.

Blijf dit met regelmaat doen tot de flexibiliteit in je lichaam in balans is.
[su_spacer]

4 Gebruik je ademhaling

Dit sluit aan op tip 1: Als je langzaam en diep, maar wel natuurlijk, ademhaalt, ontspant je lichaam. Dit helpt het zich comfortabel en veilig te voelen wanneer je dieper in houdingen en rekkingen buigt.
[su_spacer]

5 Probeer Yin Yoga

Met Yin Yoga is het de bedoeling dat je statische houdingen langere tijd vasthoudt (5 tot 20 minuten). Dit stelt je in staat langzaam je lichaam verder te ontspannen. Dit soort oefeningen zijn niet alleen belangrijk voor lenigheid, maar ook voor de gezondheid van je gewrichten, die ook heel belangrijk zijn voor lenigheid.
[su_spacer]

6 Pas je dieet aan

Voor veel mensen helpt het om te switchen naar een meer alkaline dieet. Dit houdt in dat je voor een flexibeler lichaam meer groentes, fruit, kruidenthee, noten en zaden en kruiden als kurkuma en gember in je dieet moet hebben, en zo min mogelijk cafeïne, alcohol, suiker en dierlijke producten.
[su_spacer]

7 Geduld

Zelfs met al deze tips moet je niet verwachten dat je lenigheid in één nacht zal verbeteren. Onthoud ook dat yoga niet gaat om lenigheid, maar om jezelf te accepteren zoals je bent.