Yoga Yogi

wellness tips & reviews

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

7 Neti Pot Tips die je niet mag missen

NetiPotCounter-300x199

Praktische Tips bij het gebruik van de Neti Pot

Het gebruik van de Neti Pot is op zich vrij simpel maar je zal al gauw merken dat je soms situaties tegen komt tijdens het spoelen van de neus, waarbij je afvraagt: 

He wat nu? of hoe kan dat nou? Of doe ik iets niet goed? In dit artikel vind je 7 situaties die zich kunnen voordoen en ook tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Het water stroomt niet

Dit kan zich voordoen als je een verstopte neus hebt door bijvoorbeeld verkoudheid, griep of allergie. Probeer de gekantelde positie van je hoofd circa 30 tot 60 seconden aan te houden. Het kan zijn dat het water juist door de verstopping meer tijd nodig heeft om de andere kant te bereiken.

Het water kan als een zwak stroompje of druppelsgewijs de andere kant uitkomen. Mocht dit het geval zijn, voorzichtig je neus snuiten en herhaal het daarna voor de andere kant.

Als het water ook na die 30 tot 60 seconden niet stroom, geen nood, probeer iets later het weer opnieuw. Het feit dat er water aan één klant van de neus in is gegaan en dezelfde kant weer uitstroom kan op zich al enige mate van verlichting geven.

2. Ik heb geen verstopte neus maar toch wil het water niet stromen

Probeer je hoofd nog meer te kantelen naar links ofwel naar rechts. Het is even zoeken naar de juiste positie voordat het water daadwerkelijk gaat stromen.

3. Het water sijpelt in mijn mond en keel

Dit duidt aan op dat het hoofd te ver naar achter is gekanteld. Het water gaat via de neus dan al gauw naar de keel. Om het water te laten stromen moet je in deze de zijkant van je hoofd meer richting vloer kantelen.

4. Het prikt en brandt van binnen

Controleer de zoutgehalte. Dit duidt aan op te veel zout. Probeer het met minder zout de volgende keer. Het brandend gevoel, of een harde gevoel in je neusholtes kan zich ook voordoen bij gebruik van keukenzout. Gebruik bij voorkeur fijn mineraalzout en zorg dat het zout volledig is opgelost.

5. Ik heb een kalkachtige "gevoel" in mijn neus

De kans is groot dat je te weinig zout gebruikt. Je hebt hier te maken met hetzelfde effect wat je krijgt als kraanwater een in glas opdroogt. Wat over blijft is kalkafzetting. En dat doet zich op minuscuul niveau ook voor in je neus. Voer de zoutgehalte een beetje op en kijk hoe dat dan aanvoelt. Treedt er geen verbetering op probeert dan in plaats van kraanwater, mineraalwater te gebruiken.

6. Ik heb hoofdpijn na het spoelen

Dit kan betekenen dat je hoofd te ver naar voren was gekanteld en daardoor wat water de voorhoofdsholte in is gegaan. Maak je geen zorgen, dat water wordt langzaamaan vanzelf via de neus en keel afgevoerd.

7. Het water schiet mijn oor in

In een dergelijk geval kan het zijn dat je hoofd te ver naar één kant is gedraaid, met je neus naar het plafond. Hierdoor is er wat water het buis van Eustachius ingegaan. Geen zorgen het water wordt na een tijdje vanzelf afgevoerd. Kauwgom kauwen of geeuwen kan het proces bespoedigen.

Benieuwd naar de Bestsellers bij Amazon.nl klik op de banner voor een totaal overzicht.

Vitamines en supplementen online kopen
GezondheidGezondheid
Mooi en gezondMooi en gezond